Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Veilig

Logo Houten Veilig

Het garanderen van een open en veilige samenleving is een kerntaak van de (lokale) overheid; gemeente, politie, brandweer en justitie vervullen daarbij elk hun rol.

De gemeente bewaakt en handhaaft de openbare orde en de veiligheid. Ze spant zich in om crises, zoals ongevallen en rampen te voorkomen en – als het nodig is – te beheersen en te bestrijden.

Met deze website geeft de gemeente u tips voor uw eigen veiligheid en die van uw omgeving:

Verdachte situatie? Bel 112!

Ben je getuige van een verdachte situatie? Twijfel niet, maar bel 112!

Iemand die bij auto’s rondhangt, mensen die zonder reden bij een woonhuis aanbellen, stoeiend uitgaanspubliek. U bent vast wel eens getuige geweest van een situatie die u verdacht vond. Twijfelde u of u iets moest doen? Twijfel niet, maar bel 112.

In dit filmpje ziet u een aantal voorbeelden van verdachte situaties.

Houten Veilig Tent 17 juni in Castellum

De Houten Veilig Tent staat op zaterdag 17 juni van 14.00 tot 17.00 uur in winkelcentrum Castellum. In de tent kunnen inwoners informatie krijgen over de twee meest voorkomende vormen van criminaliteit in Houten op dit moment: woninginbraak en autokraak.

Woninginbraak

De laatste tijd zijn er opvallend veel woninginbraken en pogingen tot woninginbraken in Houten, vooral in Noord. Voorkom woninginbraak en neem zelf maatregelen! In de tent krijgt u adviezen en tips om woninginbraak te voorkomen. Ook aanwezig is René Steehouder, voor maatwerkadvies over uw hang- en sluitwerk. Tip: neem een foto mee van het slot waar u vragen over heeft, dan krijgt u een advies op maat.

Autokraak

Een ander veel voorkomend probleem in Houten is autokraak. Gewild zijn vooral vaste onderdelen zoals airbags, navigatiesystemen en sturen. Het Houtense bedrijf Mobile RED is aanwezig om u tips en adviezen te geven tegen autokraak. Zij laten u zien hoe een autokraker te werk gaat, wat de zwakke plekken zijn in de beveiliging van uw auto en wat u zelf kan doen (www.mobilered.nl).

Kijk voor meer informatie op www.houten.nl/veilig. Houten Veilig, we doen het samen!

Buitenshuis? voorkom woninginbraak!

Ongewenst bezoek

Een inbraak duurt meestal maar 30 seconden, maar de gevolgen voor u zijn groot. Doe uw deur op slot, ook als u alleen maar even een boodschapje gaat doen. Laat uw huis er bewoond uit zien als u weg bent. Maak hierover afspraken met bijvoorbeeld uw buren, familie of vrienden. Zorg dat er geen opstapjes in uw tuin aanwezig zijn. Dus geen ladders of kliko’s. Inbrekers gebruiken deze om boven te komen.  Plaats ook geen berichten op social media als Twitter en Facebook die uw afwezigheid kunnen verraden. Inbrekers kunnen ook lezen.

Kijk hier voor meer tips tegen woninginbraak. Of kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Want Houten veilig, dat doen we samen!

Een rookmelder redt levens!

Animatie rookmelders

Wist u dat u met een rookmelder een brand gemiddeld 14 minuten eerder ontdekt en dus veel eerder 112 kunt bellen?

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus van levensbelang. Het geeft je de tijd om te vluchten en de brandweer te bellen. Kijk op www.heelhouteneenrookmelder.nl.

Wanneer belt u het alarmnummer 1-1-2?

Uw eigen veiligheid is altijd het allerbelangrijkst. Ga niet zelf op verdachte situaties af.

Telt elke seconde?

Is er brand, of sprake van een andere spoedeisende (levensbedreigende) situatie?
Bent u getuige van een gevaarlijke of verdachte situatie?

Bel direct het alarmnummer 1-1-2.

De telefonist(e) vraagt welke hulpverlening er nodig is en verbindt u direct door met brandweer, politie of ambulancedienst.

Meer voorbeelden van situaties waarin u 112 moet bellen vindt u op www.rijksoverheid.nl

Is er wel gevaar, maar geen spoed?

Bel 0900 8844.

Print Icoon printen