22 november 2023: Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 november 2023 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende vier jaar lid wordt van de Tweede Kamer. Daarmee heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. 

Openingstijden stemlokalen

De stemlokalen zijn op 22 november open van 7.30 tot 21.00 uur. 

Waar kan ik stemmen?

Om te stemmen gaat u naar een stemlokaal in gemeente Houten. Een overzicht van alle stemlokalen vindt u op www.houten.nl en op de bijlage bij uw stempas.  

Wanneer ontvang ik mijn stempas thuis?

Als u voor de Tweede Kamerverkiezingen mag stemmen krijgt u uw persoonlijke stempas thuisgestuurd. U ontvangt de stempas(sen) uiterlijk woensdag 8 november 2023. 

Geen stempas ontvangen of kwijt

Als u uw stempas niet heeft ontvangen of als u 'm kwijt bent, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Het formulier hiervoor vindt u op www.houten.nl. Uw schriftelijke aanvraag voor een vervangende stempas moet uiterlijk vrijdag 17 november om 17.00 uur door ons ontvangen zijn. Aan de balie in het gemeentehuis kunt u ook een vervangende stempas krijgen. Deze kunt u persoonlijk aanvragen tot 21 november 12.00 uur. 

Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen?

Kunt u niet stemmen omdat u bijvoorbeeld ziek bent of op vakantie in het buitenland? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet machtigen. Een gemachtigde kan per verkiezing voor maximaal twee andere personen stemmen. 

Hoe kan ik een andere kiezer machtigen?

U kunt op twee manieren iemand vragen om voor u te stemmen: 

  1. Door de achterzijde van uw stempas in te vullen; 
  1. Door een machtigingsformulier in te vullen. Dit formulier is bij de gemeente verkrijgbaar. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november om 17.00 uur door ons ontvangen zijn.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas

Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dan moet u een kiezerspas aanvragen. Alle schriftelijke verzoeken moeten uiterlijk vrijdag 17 november binnen zijn bij de gemeente. Aan de balie van de gemeente kunt u tot dinsdag 21 november 12.00 uur terecht.  


Kijk voor meer informatie op www.houten.nl.

1