Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Stoptober: Nederland gooit de peuk erin!

26 september 2014

Afbeelding van actie stoppen met roken

Op 1 oktober barst Stoptober los: in heel Nederland zullen rokers én niet-rokers elkaar helpen om gedurende 28 dagen te stoppen met roken. Via nationale en sociale media zullen bekende en onbekende Nederlanders rokers massaal aanmoedigen om mee te doen met Stoptober. In Engeland is Stoptober al enkele jaren een groot succes. In het eerste jaar deden maar liefst 268.000 rokers mee. In 2014 vindt Stoptober ook in Nederland plaats. Initiatiefnemers van Stoptober Nederland zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos, KWF Kankerbestrijding, Alliantie Nederland Rookvrij, Hartstichting, GGD GHOR Nederland en Longfonds.  

Waarom Stoptober?

Elke roker weet: stoppen met roken is het moeilijkste wat er is. De emotionele en fysieke verslaving is vaak zo heftig, dat rationele bezwaren tegen roken vaak worden weggeredeneerd. Toch weten we uit onderzoek dat vrijwel elke roker graag zou willen stoppen. De vraag is alleen: wanneer? De ervaring in Engeland heeft geleerd dat Stoptober rokers over de drempel helpt om een stoppoging van in elk geval 28 dagen te wagen.  

Stoptober pakt het anders aan

Het grote succes van Stoptober heeft alles te maken met de positieve aanpak. Elk stapje op weg naar stoppen met roken wordt aangemoedigd door Stoptober. Een periode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. Immers: als je 28 dagen stopt met roken, ben je succesvol.    

Stoptober: App en website

Rokers die willen meedoen met Stoptober kunnen zich aanmelden via de website Stoptober.nl en kunnen de gratis Stoptober-app downloaden. Via de app krijg je dagelijks persoonlijke aanmoedigingsberichten om weer een dag rookvrij door te komen. En lees je wat je bijvoorbeeld kunt doen tijdens een moment van ‘craving’: extreme trek in een sigaret en een typisch afkickverschijnsel bij verslaving. Ook ontdek je hoe je lichaam profiteert van het feit dat je al een aantal dagen niet rookt en hoeveel je daarmee bespaart. Stuk voor stuk zijn het positieve bevestigingen die het besluit om 28 dagen te stoppen met roken ondersteunen.  

Hulp

Via de website stoptober.nl hebben deelnemers ook toegang tot meer persoonlijke hulp. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden voor begeleid stoppen met roken. Of voor telefonische ondersteuning bij hun stoppoging. Via stoptober.nl kunnen Stoptoberdeelnemers zich bovendien aansluiten bij bijvoorbeeld een zelfhulpgroep van mensen die stoppen met roken.

Print Icoon printen