Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Verbindingsweg Houten - A12 open voor verkeer

17 april 2015

Wethouder van Dalen: "In volle vaart verder met oostelijke aansluiting richting Arnhem."

Kinderen van 't Schoolhuys en Het Mozaïek rennen op de Limesbaan

De Limesbaan (N421) gaat vanaf zaterdag 18 april open voor verkeer. Met deze nieuwe weg heeft Houten een rechtstreekse aansluiting op de A12 richting Utrecht.

Vandaag openden de gemeenten Houten, Bunnik en de provincie Utrecht de nieuwe weg op een feestelijke manier. Dit gebeurde samen met bewoners, samenwerkingspartners en schoolkinderen uit Houten, die als eerste officieel gebruik mochten maken van de nieuwe weg. De nieuwe verbindingsweg (N421) biedt een oplossing voor de files in en rond Houten, die sinds de aanleg van de vinexwijk dagelijkse praktijk zijn. Het is een van de projecten voor het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefbaarheid in het buitengebied.

Snel en veilig alternatief

Wethouder Kees van Dalen (Verkeer en Vervoer): “Houten heeft lang uitgekeken naar deze dag. De bouw van Houten Vinex was bedoeld om te voorzien in de enorme woningbehoefte in de regio Utrecht. Naast huizen hoorde daar ook een goede verkeersontsluiting bij. En de Limesbaan voorziet daar nu in. Deze weg biedt een groot aantal Houtenaren een snel en veilig alternatief richting Utrecht. We gaan nu in volle vaart verder met de oostelijke aansluiting richting Arnhem. Daarbij blijf ik oog houden voor maatregelen voor de veiligheid en bereikbaarheid in het buitengebied. Ik vind het belangrijk om daarover met bewoners en ondernemers in gesprek te blijven."  

Nieuwe weg op historische grond

De nieuwe weg dankt haar naam aan de Romeinse grensweg (limes) die in dit gebied gelopen heeft. Voorafgaande aan de wegwerkzaamheden is een deel van deze Romeinse limesweg blootgelegd. Een weg die langs de Romeinse rijksgrens liep en ongeveer 2000 jaar oud is. De Romeinse weg kon over een lengte van ruim 200 meter worden onderzocht. Het vermoeden bestond al langer dat deze weg bij de Achterdijk in Bunnik heeft gelopen. De locatie aan de Achterdijk bevindt zich namelijk op de kortste route tussen de castellum Fectio bij Fort Vechten en Levefanum bij Wijk bij Duurstede. Een kunstwerk in de tunnel bij de Achterdijk gaat de vondsten verbeelden. Verwachting is dat het kunstwerk in de zomer van 2015 kan worden onthuld.  

Print Icoon printen