Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Informatie over vogelgriep

27 januari 2017

vliegende trekvogels

In Nederland en in omringende landen is bij wilde vogels vogelgriep van het type H5N8 gevonden. Ook zijn er hobbyvogels met het virus besmet. In onze provincie zijn besmette vogels aangetroffen in Rhenen, Zeist en IJsselstein.

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en wilde (water)vogels. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en ziekmakend voor wilde vogels en pluimvee, en wordt verspreid door wilde (water)vogels. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met het H5N8-vogelgriepvirus besmet kunnen raken, maar dat kan niet geheel worden uitgesloten.

De rijksoverheid heeft een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat pluimveebedrijven in Nederland besmet raken.

Er zijn ook aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Zo moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Op de website van de rijksoverheid leest u meer over aanvullende maatregelen tegen verspreiding van, en besmetting met vogelgriep.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?

Raak dode vogels niet aan.

Vindt u 1 of 2 dode wilde (water)vogels? Meld dit dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) aan de hand van het schema van DWHC.

Vindt u 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen of meer dan 20 andere dode vogels op 1 plek? Meld dit dan bij het Landelijk meldpunt dierziekten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit kan via het telefoonnummer 045 – 546 31 88.

Zie de website van de rijksoverheid voor meer vragen en antwoorden over de vogelgriep H5N8.

Print Icoon printen