Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Brandweer maakt kinderen brandwijzer

10 september 2018

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geeft brandveiligheidsles op Utrechtse basisscholen. Kinderen leren spelenderwijs hoe belangrijk het is voorbereid te zijn op brand. Want voorkomen is beter dan blussen.

Alle kinderen straks brandwijzer?!

Als het aan de brandweer ligt, gaan ze langs bij alle kinderen in alle groepen 4 in de provincie Utrecht. Daarvoor wordt de methode De Brandweer op School gebruikt. Via www.brandweeropschool.nl kunnen docenten werkboekjes per groep bestellen. De werkboekjes leren de kinderen over brandveiligheid op het niveau van hun belevingswereld. Ze leren bewust om te gaan met het voorkómen van brand en wat te doen als er toch brand uitbreekt. Bij het lesmateriaal is voor groep 4 een brandveiligheidsles door een echte brandweerman of -vrouw inbegrepen. Die neemt een schatkist vol verhalen mee naar school.

Kinderen doen actief mee

De les is leuk, informatief en de kinderen doen actief mee. Diana Bouwman, medewerker stimulerende preventie bij de VRU: “Tijdens de lessen besteden we aandacht aan het voorkomen van brand, we leggen uit wat je moet doen bij een vlam in de pan, wat het gevaar is van rook en wat het belang is van een vluchtplan. Met een boek kunnen ze er ook echt zelf mee aan de slag. Met deze lessen wil de brandweer zorgen dat er minder branden uitbreken. Als er toch brand uitbreekt, weten kinderen wat ze moeten doen.”

Investeren aan de voorkant

Meer investeren in het voorkomen van brand: dat is de koers die de Nederlandse brandweer is ingeslagen. De jeugd is daarbij de toekomst. Onderzoek heeft aangetoond dat voorlichting aan kinderen het veiligheidsbewustzijn verhoogt. De Veiligheidsregio Utrecht heeft de brandweermensen speciaal getraind om deze lessen te geven.

Zie voor meer informatie www.vrubrandweer.nl/jeugd/brandveiligheidsles.

De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. Zij coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie en maakt zich sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade, slachtoffers en doden eisen.

Vragen over brandveiligheid thuis? Stel ze via WhatsApp: 06 12 95 85 99 of mail voorlichting@vru.nl.

Print Icoon printen