Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Palmbomen op Het Rond - 1 april

02 april 2019

1 april-grap

Palmbomen gemeente Houten 1 april

Natuurlijk worden de huidige bomen op Het Rond deze maand niet vervangen door palmbomen. Dit was een 1 april-grap. Er zijn wel andere maatregelen die de gemeente neemt om ons voor te bereiden op een ander klimaat.

Zo is de gemeente bezig de openbare ruimte klimaatvriendelijker in te richten en bewoners te inspireren de tuin groener te maken. Op deze manier kan regenwater beter worden opgevangen en direct naar het grondwater in plaats van overbelasting van onze riolen. Als het direct naar de grond kan, zullen straten minder snel blank staan. Hieronder staan een paar voorbeelden wat de gemeente hiervoor doet.

Modeltuin in slim thuiswoning

Vanwege het veranderde klimaat zal er meer neerslag vallen en moeten onze tuinen en straten meer water verwerken. Om te laten zien hoe de tuin groener kan worden gemaakt, maar ook onderhoudsvriendelijk is, heeft de gemeente een modeltuin ingericht. Deze watervriendelijke tuin kan meer regenwater verwerken dan de gemiddelde tuin met veel steen. Zo komen de tuinen en straten minder vaak blank te staan. Lees hier meer over de modeltuin. En lees hier meer over het watervriendelijker maken van uw tuin.

Maquette De Levende Tuin

In de hal van het gemeentehuis staat een maquette met zes verschillende tuinen, van volledig betegeld tot een levende tuin. Heeft u ‘m al gezien? Hoe scoort uw tuin? Op www.delevendetuin.nl vindt u inspiratie en meer informatie.

Gratis tuintegels laten ophalen

Geïnspireerd geraakt door de watervriendelijke tuin? Als u uw tuin gaat vergroenen, haalt de gemeente gratis uw oude tuintegels op. Zo hoeft u minder te sjouwen. Lees hier meer over gratis tuintegels laten ophalen.

Achtertuin gemeentehuis

De gemeente gaat zelf ook haar “achtertuin” vergroenen. Het komt namelijk voor dat door heftige regenval de straten hier blank staan. Door minder steen en meer groen is het toegankelijker voor water, maar ook de buren. De tuin achter het gemeentehuis zal voor iedereen toegankelijk zijn om te recreëren. Meer informatie volgt.

Geveltuinen Castellum

Het SBS 6-programma De Grote Tuinverbouwing zal 30 april en 2 mei de gemeente helpen met aanleggen van geveltuinen in Houten Castellum. Niet alleen de tuinen van bewoners worden opgeknapt door dit team, ook de openbare ruimte wordt groener.

Operatie steenbreek

Onze publieke operatie steenbreek betekent: minder steen en meer groen in de tuinen in Houten. Want als uw tuin groen is, kunt u anderen inspireren. Om u eerst te inspireren organiseert de gemeente inspiratiesessies bij tuincentrum De Schouw op zaterdag 6 april. Aanmelden kan voor donderdag 4 april. Daarnaast is het mogelijk om kans te maken op een gratis tuinontwerpschets en een bon van 100 euro die te besteden is bij tuincentrum De Bruijn. Meer informatie volgt.

Straten klimaatvriendelijker inrichten

Naast operatie steenbreek is het natuurlijk ook aan de gemeente om openbare ruimte groener en watervriendelijker te maken. Als een gebied moet worden opgeknapt, zal er rekening mee worden gehouden om dit klimaatvriendelijker aan te pakken. Ziet u plekjes waar de bestrating goed kan worden vervangen geef dit dan aan ons door. Wij bekijken dan wat de mogelijkheden zijn.

Succesvolle acties die de gemeente heeft uitgevoerd ziet u bij de Tiendhoeve, Dijkhoeve, Kostersgang en Het Forum. Dit is allemaal geslaagd dankzij samenwerking en goed overleg met de bewoners.

Doorlatende bestrating op parkeerplaatsen

Wanneer parkeergelegenheden toe zijn aan nieuwe bestrating wordt dit klimaatvriendelijker gemaakt door doorlatende bestrating. Zo kan het regenwater sneller naar de grond toe in plaats van de riolering. Lees hier meer over hoe de gemeente wateroverlast op straat voorkomt.

Helpt u mee?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden met wat gemeente Houten doet om ons voor te bereiden op een ander klimaat. U kunt ons daarbij goed helpen. Denk hierbij aan het watervriendelijker maken van uw tuin en melden van plekken die toe zijn aan meer groen.

Print Icoon printen