Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Pas op voor gladde wegen tijdens oogstseizoen

27 augustus 2019

Wegdek met modder- en kleiresten.

Het oogstseizoen gaat beginnen. Landbouwvoertuigen rijden binnenkort af en aan door het buitengebied om de oogst van het land te halen. De kans bestaat – zeker bij regenachtig weer – dat er modder of klei op de weg achterblijft. Het wegdek kan dan verraderlijk glad worden. Houdt u hier rekening mee als u de weg opgaat.

Rijd u in het buitengebied en ziet u een geel waarschuwingsbord in de berm? Dan ligt er verderop modder op de weg. Wees in dat geval op uw hoede en matig uw snelheid.

De veroorzakers van de modder zijn verplicht om de weg zo veilig mogelijk te houden. Ze plaatsen borden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg daarna zo snel mogelijk weer schoon. Maar in de praktijk zien we dat er toch af en toe modder blijft liggen.

De gemeente is verantwoordelijk voor handhaving en toezicht. Mocht u als weggebruiker modder op de weg tegenkomen en er staat geen waarschuwingsbord, meldt u dit dan zo spoedig mogelijk aan de gemeente: tel. (030) 6392611.

Tenslotte nog een aantal tips voor agrariërs:

  • Verwijder zoveel mogelijk modder van de wielen van de voertuigen voordat je de weg oprijdt.
  • Is vervuiling onvermijdelijk? Informeer de wegbeheerder.
  • Maak door u vervuilde wegdelen zo snel mogelijk weer schoon. Is vegen niet genoeg? Dan schoonspuiten.
  • Verwijder waarschuwingsborden na het schoonmaken van de weg. Het onnodig laten staan van de borden vermindert hun effectiviteit.

Hou in het verkeer rekening met elkaar, dat zorgt voor een grotere verkeersveiligheid.

Print Icoon printen