Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Houten denkt na over koken en verwarmen in de toekomst

03 december 2019

CV

De gemeente Houten bereidt een Transitievisie Warmte voor. Hierin beschrijft de gemeente  wanneer welke wijken van het aardgas gaan. En welke duurzame alternatieven in beeld zijn voor de verwarming van huizen en voor het koken. De gemeente doet dit samen met betrokken organisaties en partijen, bewoners en bedrijven.

Klimaatakkoord

Nederland maakt in 2050 niet langer gebruik van aardgas voor verwarming en koken. Dat staat in het Klimaatakkoord. De eerste stap is dat alle gemeenten zo’n Transitievisie Warmte maken. Hierin staat de planning tot 2050 beschreven. En ook per wijk welke alternatieven  voor aardgas het best passen. In de Transitievisie staan de belangrijkste punten.  De gemeente maakt ook plannen voor de uitvoering  per wijk. Met bewoners samen bepaalt de gemeente zo precies hoe een wijk van het aardgas af gaat.

Samenwerking

De warmtetransitie gaat over grote aantallen woningen en gebouwen. Veel  mensen hebben daar  mee te maken.  Het opstellen van de visie doet de gemeente samen met bewoners en ondernemers. De professionele organisaties, denk aan de woningcorporatie en Stedin, denken mee.

Ook werkt de gemeente Houten samen met de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. De partijen delen zo hun kennis en ervaring. Elke gemeente maakt zijn eigen Transitievisie. De gemeenteraad van Houten bespreekt de startnotitie op 21 januari.

Print Icoon printen