Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

U-Flex op Eiland van Schalkwijk: de bus komt zo!

20 februari 2019

poster U-Flex

Bussen die alleen rijden op afroep, wanneer u dat wilt. Dat is U-Flex, een proef met een nieuwe manier van reizen. De provincie Utrecht en vervoerder U-OV organiseerden onlangs in samenwerking met de gemeente Houten informatiebijeenkomsten over U-Flex.

Op dit moment rijden in de omgeving van Schalkwijk en ’t Goy op de lijnen 45, 49 en 149 kleine bussen van U-OV. Belangrijk voor de bereikbaarheid, maar met een gemiddelde bezetting van 1 tot 2 reizigers per rit zijn deze busjes niet bepaald goed gevuld. Dat kan beter, vinden U-OV en de provincie die opdrachtgever is voor het openbaar vervoer. Met U-Flex wordt een alternatief aangeboden, waarbij bussen alleen rijden op de momenten dat er daadwerkelijk vraag is. Alleen wanneer u een rit bestelt, gaat de bus rijden. Dat kan vaker zijn dan 1-2 keer per uur, zoals nu nog het geval is met een vaste dienstregeling. De bussen van U-Flex rijden ook later in de avond door, tot  1 uur ’s nachts. Bovendien komen er nieuwe haltes bij in Tull en ’t Waal, bij Fort Honswijk en bij de pont over de Lek naar Culemburg.

Hoe werkt het?

De proef met U-Flex duurt twee jaar en gaat eind maart van start. U kunt tot dertig minuten voor vertrek een rit reserveren via de Turnn-app. De app biedt een actuele reisplanner en laat alle U-Flex haltes zien in rondom Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal waar u gebruik van kunt maken. Een rit kunt u ook telefonisch boeken bij de klantenservice. Voor elke rit geldt een vast tarief van €2,50,- Betalen kan eenvoudig met de OV-chipkaart of door te pinnen bij de chauffeur. Nadat de rit is besteld, krijgt u niet alleen een bevestiging van de boeking maar ook een actueel bericht wanneer de bus u ophaalt bij de U-Flex halte. U herkent de bus aan het beeldmerk ‘U-Flex’. Als er veel ritten worden besteld, kan soms ook een regiotaxi de halte aandoen.

De provincie en U-OV zullen deze nieuwe manier van reizen evalueren. Daarbij wordt gekeken naar de ervaringen van de reizigers, de bezetting van de bussen en hoe het nieuwe concept in de praktijk werkt.

Meer informatie: ga naar www.u-ov.info/uflex

Print Icoon printen