Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Gras maaien en opruimen bij de Rondwegwal

07 juni 2019

gras maaien

Houten is groen. En daarom wonen we er met veel plezier. Een groot gedeelte van het groen wordt gevormd door het gras. Hoe onderhoudt de gemeente dit gras eigenlijk? De gemeente heeft Verkuil&Moree buitenruimte specialisten opdracht gegeven om aan de binnenzijde van de Rondwegwal (kant van de bebouwde kom) het gras te maaien en op te ruimen. Voorgaande jaren werd het gras ook gemaaid en toen lieten we het gras liggen, waarom nu dan niet?

Verschralen van de bodem

Als het gras blijft liggen verteert het en worden er in een keer veel voedingsrijke stoffen afgegeven aan de bodem. Hierdoor groeien er alleen maar planten als gras, brandnetels en distels. Door het gras te maaien en op te ruimen vindt er verschraling van de bodem plaats. Verschralen betekent dat we de bodem armer maken waardoor andere planten een kans krijgen om in het gras te groeien. Het gras wordt daardoor mooier en bloemrijker en deze bloemen trekken weer bijen en insecten aan.

Bloemrijkere vegetatie

Door het verschralen van de bodem krijgt het onkruid minder kans om zich massaal uit te breiden en dit biedt dus meer kans voor bloemen. Tijdens de 1e maai ronde laten we de al eerder ingezaaide bloemstroken langs de Rondweg staan. Deze kunnen zich hierdoor met een grotere overlevingskans uitzaaien. Het zal wel even tijd nodig hebben voordat er een echte bloemrijke vegetatie ontstaat, maar na enkele jaren moet het resultaat zichtbaar worden.

Biodiversiteit

Door een bloemrijkere vegetatie ontstaat er ook een grotere biodiversiteit en dat is de belangrijkste reden om gras te maaien en op te ruimen.  Door de bloemen vinden insecten meer voedsel en hebben een grotere overlevingskans. Samen met Verkuil &Moree proberen wij op deze manier bij te dragen aan een mooie groene leefomgeving.  

Print Icoon printen