Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren

30 september 2019

Wethouders Lekstroomgemeenten presenteren poster campagne Kamers met Aandacht

In de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden zijn we op zoek naar 'Kamers met aandacht’. Deze kamers zijn voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten, maar niet thuis en nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeenten zoeken samen met jeugdhulpaanbieders kamers in de particuliere sector.

Persoonlijke aandacht

Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Of dat nu een zolderkamer bij een gezin is, een kamer bij een alleenstaande of ouder echtpaar thuis, of een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is wel dat de kamer minimaal een jaar beschikbaar is en de huurprijs niet hoger is dat het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.

De jongere krijgt begeleiding van de jeugdhulpverlener en met een beetje persoonlijke aandacht in zijn/haar woonomgeving bouwt hij/zij een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat hij/zij uiteindelijk helemaal op eigen benen kan staan. De persoonlijke aandacht kan komen van de verhuurder, inwonende huisgenoten, familie of betrokken buurtbewoners. Het is dus mogelijk dat iemand een kamer verhuurt zonder aandacht te bieden, bijvoorbeeld wanneer de verhuurder zelf niet in het pand woont. In dat geval organiseert de jeugdhulpverlener een buurtvriend bij wie de jongere terecht kan.

Zorgvuldige match

De verhuurder en de jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt op welke wijze dit gebeurt. Voorwaarden zijn dat de verhuurder de kamer voor minimaal een jaar verhuurt en de huurprijs niet hoger is dan het adviesbedrag van de landelijke huurcommissie. De jongeren om wie het gaat kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen verslavingsproblematiek.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

Het gaat om een pilot van een jaar waarin de gemeenten samen met De Rading, Youké, Leger des Heils, Intermetzo, Lijn 5, Singelzicht en Timon op zoek gaan naar minimaal tien kamers voor jongeren uit de regio Lekstroom. De bedoeling is dat zij, na een periode van aandacht van een verhuurder en ambulante begeleiding van een jeugdhulpaanbieder, voldoende vaardigheden en een netwerk hebben om helemaal zelfstandig te wonen.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op de website van Kamers met Aandacht.

Print Icoon printen