Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Onderzoek aardwarmte hervat

04 augustus 2020

Onderzoek

Vanaf 6 augustus hervatten TNO en Energie Beheer Nederland (EBN) het onderzoek naar aardwarmte in Houten-West en rond Tull en ‘t Waal. In maart kwam dit werk stil te liggen door aanhoudende regen en daarna het coronavirus. Het uiterste noorden van Houten (aan de grens met Utrecht) is aan het onderzoeksgebied toegevoegd. Hier starten de werkzaamheden in de laatste weken van augustus.

Het gaat om onderzoek met geluidsgolven in de ondergrond. We noemen het seismisch onderzoek. Dit landelijke onderzoek van de Rijksoverheid verzamelt informatie over de ondergrond. Met die gegevens kunnen geïnteresseerde bedrijven inschatten waar aardwarmte ophalen mogelijk is. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving zijn via een brief op de hoogte gebracht.

Hoe werkt seismisch onderzoek?
Seismisch onderzoek stuurt geluidsgolven de ondergrond in. Dit brengt de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in beeld. Mogelijk hoor je in de omgeving van het onderzoek een doffe plof. Dichtbij kun je mogelijk ook lichte trillingen voelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft de benodigde vergunning af voor het onderzoek.  

Wil je weten hoe dit werkt, bekijk de film. Of kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl

Heb jij vragen die rechtstreeks met de werkzaamheden te maken hebben, bel (030) 23 39  013.

Aardwarmte
De Rijksoverheid ziet kansen om met aardwarmte een deel van onze huizen, kantoren en bepaalde industrie te verwarmen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. Er is weinig bekend over de ondergrond in grote delen van Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert dit landelijke onderzoek dat Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) heet.

Print Icoon printen