Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

05 februari 2020

Onderzoek

TNO en Energie Beheer Nederland (EBN) doen de komende weken onderzoek naar aardwarmte in west-Houten en rond Tull en ‘t Waal. Dit is een onderzoek met geluidsgolven in de ondergrond. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving ontvangen hierover een brief aan huis. Dit landelijke onderzoek van de Rijksoverheid verzamelt informatie over de ondergrond. Met de data die vrijkomt, kunnen geïnteresseerde bedrijven inschatten waar aardwarmte ophalen mogelijk is.

Hoe werkt seismisch onderzoek?

Seismisch onderzoek stuurt geluidsgolven de ondergrond in. Dit brengt de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in beeld. Mogelijk hoor je in de omgeving van het onderzoek een doffe plof. Dichtbij kun je ook lichte trillingen voelen, alsof een vrachtwagen voorbijrijdt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft de benodigde vergunning af voor het onderzoek.

Wil je weten hoe dit werkt, bekijk de film. Of kijk voor meer informatie op www.scanaardwarmte.nl.

Aardwarmte

De Rijksoverheid ziet kansen om met aardwarmte een deel van onze huizen, kantoren en bepaalde industrie te verwarmen. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is. Er is weinig bekend over de ondergrond in grote delen van Nederland. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert dit landelijke onderzoek dat Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) heet.

Print Icoon printen