Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Koninklijke onderscheiding voor Piet de Kleijn

30 juni 2020

© Piet de Kleijn (r) toont zijn zojuist ontvangen lintje. Burgemeester Isabella reikt hem de bijbehorende oorkonde aan. FOTO Jelle Westerhoff

Op zijn laatste werkdag als fysiotherapeut bij het UMC Utrecht is Piet de Kleijn (65) uit Houten vandaag koninklijk onderscheiden. Uit handen van burgemeester Gilbert Isabella ontving hij de bijbehorende versierselen.

Piet de Kleijn heeft zich als fysiotherapeut bijzonder ingespannen voor hemofiliepatiƫnten. Fysiotherapie speelt voor hen een belangrijke rol, omdat de impact van deze ziekte voornamelijk bepaald wordt door bloedingen in spieren en gewrichten.

De Kleijn zette een nationaal netwerk van fysiotherapeuten op, verbonden aan een hemofiliebehandelcentrum in Nederland. Hij richtte het landelijk netwerk van fysiotherapeuten in de eerste lijn op en stelde nationale richtlijnen voor.

Het bekendste voorbeeld van zijn inzet, waar veel hemofiliepatiƫnten gebruik van maken, is de introductie van hydrotherapie, fysiotherapie in een warmwaterbad.

De Kleijn wordt ook internationaal erkend en gewaardeerd. Hij is oprichter en voorzitter van de subcommissie fysiotherapie van de Europese beroepsvereniging voor hemofilie (EAHAD). Ook is hij oprichter en voorzitter van de Global Physiotherapy Initiative van de Wereldfederatie voor Hemofilie. Verder begeleidde hij regelmatig professionals uit ontwikkelingslanden, gaf workshops over de hele wereld en was spreker op vele (inter)nationale congressen en symposia.

Print Icoon printen