Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Restauratie Fort Honswijk gestart

06 oktober 2020

Start restaurantie

De restauratie van Fort Honswijk is van start gegaan. Het komende jaar wordt hard gewerkt aan het opknappen van de tien gebouwen op het terrein. Wethouder Hilde de Groot verrichtte gisteren de symbolische starthandeling. Samen met architect Marco Bruijnes droeg zij de sleutel van de oudste en meest oorspronkelijke deuren van één van de gebouwen over aan aannemingsbedrijf G. van der Ven uit Brakel. De restauratie duurt tot 31 oktober 2021.

De rijksmonumentale gebouwen zijn ongeveer 150 jaar oud; de bomvrije geschutstoren is zelfs al ongeveer 175 jaar oud. Tijdens de restauratie vervangt de aannemer kapotte bakstenen en slechte voegen. Daarnaast herstelt hij onder andere ramen, deuren, luiken, muren en daken. 

Rijkssubsidie

Het restauratiewerk wordt voor 80% betaald vanuit een rijkssubsidie van € 2,35 miljoen. Dit is een bijdrage uit de Subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten 2019-2020. Samen met een bijdrage van de gemeente Houten is in totaal € 3 miljoen beschikbaar voor deze grote restauratie. Dankzij subsidie van de provincie kunnen er ook duurzaamheidsmaatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie van de gebouwen.

Bezoekmogelijkheden

Tijdens de werkzaamheden blijft het terrein van Fort Honswijk tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon open voor publiek. Wel zullen er soms delen van het terrein worden afgezet om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Het komende jaar organiseert de aannemer vijf open dagen om het publiek te informeren over de restauratie. De data komen op www.forthonswijk.eu te staan.

Print Icoon printen