Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

Burgemeester Gilbert Isabella: ‘Hou vol. Met elkaar, voor elkaar’

16 september 2020

De scholen zijn weer begonnen, veel sportverenigingen hebben de eerste wedstrijden gespeeld. En hoewel de zomer officieel is afgelopen, hoop ik met u dat er nog wat mooie dagen zullen komen. Hopelijk hebt u de afgelopen weken kunnen gebruiken om uit te rusten. Om de accu weer op te laden. En om misschien zelfs al wat na te denken over hoe de komende maanden eruit zullen gaan zien. Hoe lastig dat nu ook is.

Invloed

Het coronavirus is nog steeds onder ons. En heeft invloed op ons allemaal. Een meerderheid van de Nederlanders geeft aan dat zij het leven sinds de coronacrisis ‘minder leuk’ vindt. We hebben minder sociale contacten, zien familie en vrienden maar beperkt, we zijn onzeker over onze baan en de toekomst, sommigen hebben financiële zorgen en ondernemers redden het maar net of net niet. De coronacrisis maakt mensen moedeloos. In Houten, in gesprek met inwoners, jong en oud, hoor ik die geluiden ook en ik heb daar alle begrip voor. Zelf ben ik ook wel klaar met dat virus!

Alleen, het virus is nog niet klaar met ons. En daarom blijft het belangrijk om de algemene richtlijnen en gedragsregels vol te houden: anderhalve meter afstand houden, ook zoveel mogelijk in de supermarkt. Was vaak uw handen, hoest en nies in uw elleboog, werk zoveel mogelijk thuis en ga weg als het druk is. En hebt u klachten? Blijf thuis en laat u testen.

Begrip

Het naleven van de regels, het volhouden – het wordt steeds moeilijker, dat realiseer ik mij heel goed. Maar gelukkig hebben de meeste mensen er nog wel alle begrip voor. Laten we dat vasthouden met elkaar. Het is echt nodig. Ik krijg helaas nog iedere dag meldingen van besmettingen van inwoners in Houten.

Natuurlijk is het lastig of vervelend als dingen niet kunnen, maar ik kijk zelf naar wat er allemaal nog wél kan, ondanks of juist dankzij de regels.

Zo hadden we de Activiteitenmarkt op Het Rond, anderhalve week geleden. Al jarenlang één van de grootste evenementen in de gemeente. Wij wilden graag dat die zou doorgaan, maar het moest uiteraard wel veilig zijn voor deelnemers en bezoekers. Door de gevraagde aanpassingen van het plan – onder andere meer ruimte tussen de kramen, verplichte looproutes en extra toezicht - denken wij in die opzet te zijn geslaagd. Voor ons geldt: waar een initiatief binnen de regels past, werken we graag mee om het mogelijk te maken. Om met de woorden van onze premier te spreken: we werken graag mee om ruimte te geven aan de samenleving. Want hoewel minder dan we zouden willen, is er wel degelijk ruimte om dingen te doen, activiteiten te ontwikkelen. Als het maar op een veilige manier gebeurt.

Maar goed, we zullen dus nog even moeten volhouden. Hoelang dat nodig is, weet niemand zeker. Pas als er een werkend vaccin is wat ook verspreid kan worden onder de mensen, zijn we beschermd. En wannéér dat is, blijft koffiedik kijken. De meeste experts gaan ervan uit dat het de eerste maanden van 2021 zal zijn.

En daarom nogmaals: hou vol. Voor uzelf en voor anderen. Hoe ingewikkeld het soms ook is. Laten we elkaar hier doorheen helpen. Blijf op elkaar letten en help elkaar een handje, jong en oud. Want alleen samen krijgen we corona onder controle. Ik reken op jullie!

Print Icoon printen