Droge voeten tijdens extreme regenbuien

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met periodes van lange droogte maar ook van zware en langdurige regenbuien. Volgens de weersvoorspelling zit er nog veel water aan te komen. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft berekend dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen zestig jaar met 9 procent is gestegen. Het is niet vaker gaan regenen, maar wel harder en er valt meer regen in korte tijd. Deze extreme regenbuien kunnen behoorlijk wat overlast veroorzaken. De gemeente probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ook u kunt maatregelen treffen om wateroverlast in uw woning te voorkomen.

Plaatsen van ontlastput

Plaats een ontlastput op elke regenpijp. Die zorgt ervoor dat het regenwater uit de regenpijp over het maaiveld wegloopt als de riolering het water niet kan verwerken. Bijvoorbeeld bij verstopping, overlastbelasting van de binnen riolering of bij overbelasting van het openbare riool. Informatie over een ontlastputje en hoe u dit zelf kunt plaatsen kunt u vinden op houten.nl/ontlastput.   

Afkoppelen van regenwater op eigen terrein

Naast afvalwater komt er ook veel regenwater in het riool. Dat is zonde want schoon regenwater hoeft niet gezuiverd te worden. Wanneer u uw regenpijp van het riool afhaalt draagt u bij aan een schonere leefomgeving en een beter milieu. Ook voorkomt u dat de grond in uw eigen tuin verdroogt. En u verminderd het risico op wateroverlast in uw woonomgeving. Door af te koppelen reageert u op de klimaatsveranderingen waardoor de duur en hevigheid van regenbuien in de toekomst toenemen. Op houten.nl/regenpijp kunt u informatie vinden hoe u zelf uw regenpijp van het riool af kunt halen en over de subsidie mogelijkheden die daarvoor beschikbaar zijn.

Vragen?

Neem contact op met de heer B. van Vulpen via (030) 63 92 611.