Eendjes voeren: liever niet!

Het lijkt zo diervriendelijk: je oude brood aan de eendjes voeren. Toch is dat minder onschuldig dan het lijkt: overmatig voeren van eenden kan namelijk voor overlast zorgen. Voor de omgeving, maar ook voor de dieren zelf.

Waarom is het beter geen (water)vogels te voeren?

  • (Water)vogels voeren is niet nodig. Ze kunnen prima zelf eten vinden, zoals gras en waterplanten. Zelfs in perioden van vorst zorgen de (water)vogels prima voor zichzelf.
  • Brood is, zeker in grote hoeveelheden, niet gezond voor (water)vogels. Het bevat te veel zout en vet en het is te eenzijdig, waardoor ze andere voedingsstoffen missen. Het voeren van (te veel) brood zorgt ervoor dat eenden korter leven: gemiddeld twee tot drie jaar, terwijl ze gewoonlijk wel vijftien jaar kunnen worden.
  • Het voedsel dat niet wordt opgegeten, maar wel wordt achtergelaten, trekt ratten aan die ziektes kunnen verspreiden.
  • Ook komen er andere vogels op af, zoals kauwen en duiven, die andere vogels verdringen en soms zorgen voor overlast in de wijk.
  • Het brood lost op in het water. Daardoor wordt het water voedselrijker, met als gevolg dat er blauwalg kan gaan groeien en het kan gaan stinken.
  • Door rottend voedsel kunnen giftige bacteriĆ«n beter groeien. Eenden kunnen door deze zogeheten botulismebacteriĆ«n verlamd raken en sterven door verdrinking.

Op de website van de Dierenbescherming vindt u meer informatie en leuke recepten waar u uw oud brood voor kunt gebruiken: www.dierenbescherming.nl/eenden.

Heeft u toch nog oud brood of andere voedselresten over? Doe ze in de GFT-container. Dan laten wij er nieuwe compost van maken.