Gemeente Houten wipt 61.507 tegels en eindigt op de tweede plaats
Minder tegels, meer groen. Gemeente Houten deed dit jaar voor de derde keer mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen en ging de strijd aan met een recordaantal van 199 deelnemende gemeenten. In totaal werden ruim 5,5 miljoen tegels ingewisseld voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen tijdens de vijfde editie van het kampioenschap. Dat zijn ruim honderd voetbalvelden aan groen erbij. Houten wipte 1226 tegels per duizend inwoners en eindigt daarmee op de tweede plaats net onder Vlaardingen in het klassement voor middelgrote gemeenten.
Wethouder Wouter van den Berg reageert op deze eindstand met: “Op het nippertje tweede. Wat een mooie prestatie na respectievelijk 20e en 18e de afgelopen twee jaar. Veel dank voor de vele inspanningen. Op naar goud volgend jaar!”
Van tegeltaxi tot vergroening op ‘t Rond
Het tegelwippen is een samenspel tussen inwoners en de gemeentelijke organisatie. Allebei konden ze gewipte tegels aanmelden op de website van het NK Tegelwippen. Inwoners die hun tuintegels vervingen door groen konden deze gratis op laten halen door de tegeltaxi. Deze reed afgelopen jaar zes keer. Verder was er twee keer een plantenmarkt bij een school. Daar konden tegels ingeleverd en gratis plantjes meegenomen worden. In de openbare ruimte verruilde de gemeente onder andere in het centrum steen voor groen. Dit gebeurde op ’t Rond en Onderdoor. Verder zijn middengeleiders op de Rondweg bij wijk het Water vergroend. Op dit moment vindt er vergroening bij Piazza plaats. Dit zijn een paar voorbeelden.
Kleine actie, groot resultaat
De wedstrijd mag dan voorbij zijn, het wippen gaat gewoon door. En dat is hard nodig: bijna de helft van de 5,5 miljoen Nederlandse tuinen ligt nog vol met stenen en grind. Elke tegel die plaatsmaakt voor groen draagt bij aan een klimaatbestendig Nederland, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Geveltuinen, of mini-stadstuintjes, met veel planten en een grote diversiteit aan planten, blijken een oase voor insecten. Bovendien bieden ze verkoeling tijdens hete zomers en helpen ze regenwater beter af te voeren, wat wateroverlast tegengaat. Klimplanten tegen een muur kunnen zelfs isolerend werken.
Suggesties voor vergroening
Ziet u in uw tuin nog plekken waar stenen plaats kunnen maken voor planten? Aarzel dan niet en doe het. Lodewijk Hoekstra benadrukt: “De herfst is hét moment om te planten; de grond is nu nog lekker warm en vochtig, ideaal voor sterke wortelgroei. Dus haal die tegel eruit en zet er groen voor terug, ook nu het NK Tegelwippen voorbij is.” Heeft u suggesties voor plekken in de openbare ruimte waar verharding plaats kan maken voor groen? Neem dat contact op met de gemeente. Dat kan door te mailen naar gemeentehuis@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres) met in de onderwerpregel “suggestie locatie tegelwippen”.