Helpt u ons mee in de aanpak van ondermijning?

Hé, dat is vreemd?! Dat denkt u vast ook weleens als u op straat iets vreemds ziet of ruikt. Let dan goed op! Het zou namelijk kunnen gaan om criminele activiteiten. Criminelen uit de onderwereld maken gebruik van diensten van de bovenwereld. Zij beïnvloeden zo onze samenleving op een negatieve manier. Hierdoor neemt ons gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit heet ook wel ondermijning.

Signalen van criminele activiteiten zijn belangrijk in de strijd tegen ondermijning. Inwoners kunnen helpen door die signalen op te merken, te herkennen en te melden. We willen u bewust maken van de ondermijnende signalen en u stimuleren om alert te zijn.  Met de campagne ‘Vreemd?!’ laten wij zien om welke signalen het gaat en hoe u ze kunt melden.

Drie signalen om een drugslab te herkennen:

Geur

  • Anijs en aceton
  • Soms wasmiddel (om de drugslucht te verbloemen)

Bedrijvigheid

  • Busjes of gesloten aanhangers dicht tegen het gebouw
  • Vervoer op vreemde tijdstippen

Pand

  • Afgeplakte ramen of dichte gordijnen/rolluiken
  • Onbekende personen
  • Vaten

Iets vreemds?

Gaat er een belletje rinkelen bij een van deze voorbeelden of heeft u het gevoel dat iets gewoon niet klopt? Neem dan contact op met het cluster Veiligheid via integraleveiligheid@houten.nl. Wilt u liever anoniem blijven? Dan kan! Meld dan op www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Donderdagochtend 25 mei tussen 9.30 en 12.00 uur staan wij namens Houten Veilig op de weekmarkt met onze bakfiets. Graag vertellen we daar meer over drugslaboratoria en hoe u die kunt herkennen. Zo kunt u onder andere de geur ruiken die vaak rond drugslabs hangt.

Wilt u meer informatie over veiligheid bij u in de buurt? Mail naar integraleveiligheid@houten.nl en wij nemen contact met u op!