Houten zet handtekening voor maatschappelijk verantwoord inkopen

Op 24 november hebben 64 organisaties vastgelegd de komende vijf jaar producten en diensten maatschappelijk verantwoord in te kopen. Dat deden ze door samen een manifest te ondertekenen. Voor gemeente Houten heeft wethouder Sander Bos het manifest getekend. Houten gaat nu een plan maken voor maatschappelijk verantwoorde inkoop.

Een betere toekomst

De ministeries, vijf provincies, de waterschappen en ruim 40 gemeenten hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen 2022-2025 (MVOI) getekend. Samen kopen ze voor 85 miljard aan producten en diensten in. Zo’n groot bedrag heeft echt invloed. De ondertekening van het manifest is belangrijk voor een duurzame toekomst. Houten werkt daar graag aan mee.

Goed voor mens, dier en plant

Door maatschappelijk verantwoord in te kopen draagt Houten bij aan allerlei doelen. Het voorkomt vervuiling van het milieu. Er blijven meer planten en dieren leven. Het remt de klimaatverandering. Maar ook de werkomstandigheden van mensen die de producten maken moeten goed zijn.

Een stapje harder

Houten doet al veel aan maatschappelijk verantwoord inkopen. Medewerkers van de buitendienst dragen kleding gemaakt van hergebruikte stof. Bij bouwprojecten gebruiken we zoveel mogelijk duurzaam beton. De gemeente neemt mensen in dienst die maar moeilijk aan het werk kunnen komen. Gemeente Houten wil de komende jaren een stapje harder lopen met het duurzaam en verantwoord inkopen. Dat heeft ze vastgelegd door mee te doen aan het manifest.

Houten aan de slag

Gemeente Houten gaat in 2023 een Actieplan MVOI maken. Hierin staat welke ambitie de gemeente heeft op de verschillende doelen van maatschappelijk verantwoord inkopen. In het plan staat ook hoe de gemeente dat gaat doen en hoeveel tijd en geld ze eraan gaat besteden.

Kijk hier voor meer informatie.