Kunstwerk Tijdringen onthuld in park LindeOord
In het park van LindeOord hebben Ria Frowijn (wethouder cultuur) en Liesbeth Aveling (bewoner, lid Den Oord Bewonersbelangen) het kunstwerk Tijdringen onthuld. Het is ontworpen door Monice Janson, in opdracht van gemeente Houten, en werd gekozen samen met bewoners en omwonenden. Het kunstwerk bestaat uit een stalen ring met dichtregels. Met haar ontwerp wil Janson het verleden, heden en de toekomst van deze plek verbeelden. Met de onthulling van het kunstwerk is het nieuwbouwproject LindeOord nu officieel afgerond.
Tijdringen

In de parkachtige buitenruimte van LindeOord staat in het groen het kunstwerk Tijdringen. Het kunstwerk is een stalen ring met een diameter van ruim 2 meter. In de stalen ring zijn dichtregels uitgesneden. De inspiratie voor deze dichtregels haalde de kunstenares Monice Janson bij de nieuwe bewoners en omwonenden. Monice Janson wil met haar kunstuiting van taal en letters een identiteit geven aan LindeOord en het unieke verhaal van deze plek vertellen. Ze laat passanten stilstaan en hun gedachten afdwalen van het moment.
Wethouder Ria Frowijn: “Ik ben blij dat we met LindeOord veel woningen voor ouderen hebben gerealiseerd. Hier is een grote vraag naar in Houten. Dit zorgt voor doorstroming op de krappe woningmarkt. We hadden met DOBB (Den Oord Bewonersbelangen, red.) stevige gesprekken die de plannen alleen maar beter maakten en ook zorgen voor buurtcohesie. De gezamenlijke ontmoetingsruimte in LindeOord wordt het kloppende hart van de buurt.”
Woningen voor senioren in LindeOord
Aan Lupine-oord 6-8 maakte basisschool De Wegwijzer en sporthal Den Oord plaats voor LindeOord. Een nieuwbouwcomplex bestaande uit twee gebouwen met in totaal 45 appartementen: 19 vrijesectorkoopappartementen en 26 sociale huurwoningen voor senioren. De koopappartementen variëren van 70 tot 137m2 woonoppervlakte. Er is een parkeergarage met eigen parkeerplaatsen, een gemeenschappelijke fietsberging en ruimte voor scootmobielen. Het gebouw is ontworpen door architect Lars Zwart en gebouwd door MBB. De buitenruimte ontwierp stedenbouwkundige Christiaan Messing en legde Jos Scholman aan.
Alle woningen hebben het energielabel A+++. De woningen zijn aardgasvrij: alle appartementen hebben een eigen warmtepomp om de woning met bodemwarmte te verwarmen en het efficiënt ventilatiesysteem wint ook warmte terug. De gevels, vloeren en daken zijn zeer goed geïsoleerd en de beglazing in de gevel is van triple-glas (HR+++).
Gezamenlijke buurtkamer “de Lobby”
In LindeOord zit een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners: buurtkamer de Lobby. Hier gaan activiteiten door van nieuwe huurders, bewoners van de koopwoningen én buurtgenoten. Woonin helpt de bewoners van de huur- en koopappartementen om activiteiten op te starten. De eerste activiteiten worden al georganiseerd, zoals wekelijkse koffie-ochtenden, handwerkuurtjes en spelletjesmiddagen. De bewoners richtten de buurtkamer grotendeels zelf in met ondersteuning van Woonin. Buurtbewoners kunnen deelnemen aan activiteiten of zelf activiteiten voor de buurt opzetten.
Den Oord Bewonersbelangen
Om het stedenbouwkundig kader en woonprogramma van LindeOord vast te stellen, ging de gemeente in gesprek met omwonenden. Hiervoor werd Den Oord Bewonersbelangen (DOBB) opgericht. De stevige discussies maakten de plannen beter die iedereen uiteindelijk kon omarmen. In de evaluatie werd het belang van duidelijke kaders in een participatieproces bevestigd: waarover kunnen inwoners meedenken? Dit is tevens de basis van de participatiemethodiek Het Relevant Gesprek die de gemeente nu toepast in participatietrajecten. De omwonenden en nieuwe bewoners dachten mee over het woonprogramma, het ontwerp van de openbare ruimte en het kunstwerk.
Wethouder Ria Frowijn: “Door de continue, niet altijd makkelijke, inspanningen van inwoners, gemeente en experts is er nu een resultaat dat de verwachtingen overtreft. Wat er geïnvesteerd is in participatie, leverde veel moois op.”
Voorrang voor 65+ zorgt voor doorstroming op woningmarkt
Bij de toewijzing van de sociale huurwoningen van LindeOord kregen senioren (65+) en mensen uit Houten Noordwest voorrang. Zij woonden in grote eengezinswoningen met lege slaapkamers omdat de kinderen uit huis zijn. Door te verhuizen naar een gloednieuw appartement in LindeOord waar alles gemakkelijk of per lift bereikbaar is, komen er sociale huurwoningen vrij waar voldoende woonzoekers op wachten. LindeOord brengt doorstroming op de woningmarkt teweeg.