Minder reclamefolders door invoering ja-sticker vanaf 1 juli 2024

De gemeente Houten heeft de ja-sticker ingevoerd. Met deze nieuwe maatregel wordt papierverspilling voorkomen. Reclame zonder naam en adres mag niet meer bezorgd worden. Tenzij inwoners een ja-sticker op hun brievenbus plakken.

Geen sticker op uw brievenbus? Dan krijgt u geen reclame meer.

Als u geen sticker op uw brievenbus plakt, dan krijgt u voortaan geen reclamefolders meer door de bus. Huis-aan-huisbladen zoals ’t Groentje worden wél gewoon bezorgd.

Wilt u geen reclame én geen huis-aan-huisbladen?

Dan kunt u een NEE/NEE sticker op uw brievenbus plakken. De NEE/NEE-sticker blijft bestaan voor mensen die geen folders en geen huis-aan-huisbladen willen.

Wilt u reclamefolders blijven ontvangen?

Dan plakt u een JA-sticker op uw brievenbus. De gemeente heeft een brief met de JA-sticker laten bezorgen bij alle inwoners die nog geen sticker op hun brievenbus hebben.

Welke post krijgt u met welke sticker (vanaf 1 juli 2024)?

Tip: Kies welke folders u wilt ontvangen

Digitaal kunt u kiezen welke reclamefolders u wilt ontvangen, bijvoorbeeld bij kiesjefolders.nl of inmijnbus.nl. Op deze manier ontvangt u alleen de reclamefolders die u zelf selecteert. Dat scheelt weer een berg papier.

Waar kunt u de stickers krijgen?

De JA-sticker en de NEE/NEE-sticker zijn gratis af te halen bij de balie van het gemeentehuis. De stickers zijn ook tegen betaling te bestellen via de website neeneeneeja.nl.

De vrijwilligers die het papier inzamelen, worden gecompenseerd

De papierkliko’s in onze gemeente worden geleegd door vrijwilligers van de stichtingen OPA Houten en OPA Schalkwijk. Zij krijgen een vergoeding per ton ingezameld papier. De vergoeding is voor de scholen en kerken. Omdat de hoeveelheid oud papier nu minder wordt, krijgen de vrijwilligers voortaan een vaste vergoeding voor het maandelijks ophalen van het papier. Zo houden zij een eerlijke beloning voor het werk dat zij doen.

Klachten over de bezorging?

Heeft u geen sticker of een NEE/NEE-sticker en krijgt u toch ongeadresseerde reclame? Dan kunt u dat melden via de website houten.nl/jasticker. De gemeente kan dan optreden tegen de folderverspreider en tegen de bedrijven waarvoor reclame wordt gemaakt.