Oktober: maand van de cybersecurity awareness
Gemiddeld één op de negen inwoners van Houten is ieder jaar het slachtoffer van gedigitaliseerde criminaliteit. Dat zijn strafbare feiten waarbij de dader gebruikmaakt van een ICT-middel. Met name jongeren, senioren en ondernemers zijn kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit.
De samenleving digitaliseert en steeds vaker regelen inwoners, instellingen en ondernemers hun zaken en diensten online. De onlinewereld – ook wel: cyberwereld - biedt veel mogelijkheden en kansen, maar er zijn ook risico’s. Tussen alle vormen van criminaliteit en overlast neemt cybercriminaliteit een steeds grotere plaats in.
“Cybercriminelen eisen meer dan miljoen euro van KNVB na ransomware-aanval” (april 2023, RTL nieuws).
Dit is een recent voorbeeld van hoe cybercriminelen (in dit geval de ransomware-groep Lockbit) een organisatie kunnen aanvallen. De voetbalbond is gehackt nadat een medewerker in een (phishing)mail trapte, waardoor de internetcriminelen toegang kregen tot de computers van de KNVB. Op die manier wisten ze honderdduizenden (deels vertrouwelijke) documenten binnen te halen. De hackers eisten meer dan een miljoen euro aan losgeld.
Zoals dit voorbeeld zijn er vele. Ook in Houten. Cyberveiligheid is voor inwoners en bedrijven een belangrijk onderwerp. Maar niet iedereen is zich hier voldoende van bewust.
Om de bewustwording te vergroten, is de maand oktober wereldwijd uitgeroepen tot cybersecurity awareness maand. Ook gemeente Houten doet aan deze campagne mee. Maar dit doen wij niet alleen. In het politiedistrict Lekpoort werken we het gehele jaar door samen met de politie en met gemeenten Nieuwegein en Vijfheerenlanden aan uw en onze cyberveiligheid.
Tijdens de cybersecurity awareness maand geven wij op diverse manieren extra aandacht aan het belang van cyberveiligheid. Elke week behandelen we een ander thema: inwoners algemeen, ondernemers, jongeren en ouderen.