Oorkonde en medaille voor helden

Op de foto v.l.n.r. J. Noorderbos, R. Noorderbos, burgemeester Isabella, H. Vollinck en M. Hoogenboom.

Mevrouw T. Tergouw en de heren J. Noorderbos, R. Noorderbos en H. Vollinck hebben een bronzen medaille en getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen omdat zij eerder dit jaar, op 29 mei, inzittenden hebben gered uit een auto die op z’n kop in een sloot was beland.

Het ongeluk gebeurde in Houten tussen de Rondweg en het Oostrumsdijkje. Het viertal – drie inwoners van Houten, één van Odijk – zag het gebeuren en kwam gelijk in actie. Ze sprongen het water in, kantelden de auto en sloegen de ruiten in. Daardoor konden de inzittenden heelhuids uit de wagen komen.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft de vier helden voor hun reddingsactie bekroond met een bronzen medaille. Die is onlangs aan hen uitgereikt door burgemeester Isabella van de gemeente Houten. Mevrouw Tergouw was daarbij verhinderd; zij heeft de medaille later ontvangen.

Bij de uitreiking gaven de helden aan dat ze tijdens de redding de ruiten van de auto moeilijk kapot konden krijgen. Er was niet direct een lifehammer voorhanden. De burgemeester sprak zijn waardering voor het viertal uit. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik om automobilisten die nog niet zo’n lifehammer in de auto hebben liggen, op te roepen dat te regelen. ‘De kans is klein, maar het kan wel een keer uw redding en die van andere inzittenden betekenen’, aldus de burgemeester.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen bestaat sinds 1767 en heeft tot doel om zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen. Dit doen zij door de redders te eren voor hun dappere optreden en door voorlichting te geven over redden en reanimeren. Sinds de oprichting van de Maatschappij zijn er ruim 7.500 medailles uitgereikt. Zie voor meer informatie www.drenkeling.nl.

Naar overzicht