Supermodern hofje met eigen wijkgebouw
Witte huizen en een felgroen wijkgebouw met trapgevel. Je kunt Haag en Hof in Houten niet missen. De meeste bewoners in het hofje zijn 55 jaar of ouder, maar er wonen ook jonge gezinnen en jonge singles. Het project is een vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Alle woningen zijn levensloopbestendig en energieneutraal.
Tekst en foto: Mariëtte Woudenberg
“Al gehoord?”, vraagt Martin van der Ven (69) als hij het huis binnenstapt van achterbuurvrouw Sabine van der Heijden (63). “We hebben een nieuwe bewoner.” Bij een gezin dat in Haag en Hof woont, is een jongetje geboren. Dat het nieuws zo snel gaat, kenmerkt het hofje. “We voelen ons sterk met elkaar verbonden”, legt Sabine uit.
Martin en zijn vrouw wonen in het rijtje van acht parkwoningen, dat een beetje apart staat van de twaalf huizen rond de centrale binnentuin. Toen ze verhuisden naar Haag en Hof, wilden ze zich eigenlijk een beetje afzijdig houden. Martin schatert: “Daar kwam dus niks van terecht. Veel mensen werken hier nog, wij zijn met pensioen. Dat betekent dat wij de meeste tijd hebben om klussen te doen.”
Voortrekkers
Bij een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zijn toekomstige bewoners zelf opdrachtgevers van hun sociale nieuwbouwproject. Haag en Hof is volgens deze betekenis geen typische CPO. Want niet de kopers, maar twee Houtense vaders gaven opdracht voor de bouw van het hofje. Dat waren financieel projectmanager gebiedsontwikkeling Gerben Kamphorst en architect Sander de Bruin. Sabine: “Zij hadden kinderen op de oude Mozaïekschool en droomden ervan na het afbreken van de school een nieuwe ontmoetingsplek voor de wijk te maken, samen met kopers en buurtbewoners.
Vanaf het begin werd de buurt inderdaad sterk betrokken bij het plan. Net als een groepje toekomstige bewoners. Sabine was één van de voortrekkers: “We hielden twee jaar lang regelmatig bijeenkomsten om met elkaar te praten over verwachtingen die we van het project hadden en wat we belangrijk vonden voor het hofje. Later, na de verkoop van de huizen, waren er ook vier bijeenkomsten met alle bewoners.”
Het Lokaal
Haag en Hof was in januari 2019 klaar. Zeventig procent van de koopwoningen is voor 55-plussers. Het Lokaal, de ‘huiskamer’ van het hofje, dient als ontmoetingsplek voor Houten-Noordoost. “Iedereen die op vrijwillige basis iets voor de buurt wil organiseren, kan bij ons aankloppen”, benadrukt Martin. “In Het Lokaal zijn ook twee shortstay-appartementen. Huurders mogen daar maximaal een jaar wonen.”
Nieuwe wonen voor ouderen
In het hofje is ‘nabuurschap’ erg belangrijk. Iedereen kijkt naar elkaar om en samen zorgen de bewoners voor het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin en Het Lokaal. Sabine voorspelt dat dit het nieuwe wonen wordt voor ouderen. “Je bent op jezelf, terwijl je toch onderdeel vormt van een gemeenschap. Ik weet dat ik een beroep op mijn buren kan doen, zoals zij een beroep op mij kunnen doen. Wat het ook extra leuk maakt, is dat hier jonge gezinnen wonen. Dat brengt leven in de tent.“
Meer informatie over CPO en Het Lokaal
De gemeente vindt CPO’s van Houtense inwoners belangrijk omdat het inwoners met elkaar verbindt en zorgt voor betaalbare woningen. Houten heeft drie CPO’s: Ecowijk Mandora, Het Hout en Haag en Hof. Meer weten over een CPO? U kunt hiervoor mailen naar vereniging Ecowijk: ecowijkhouten@gmail.com, of een kijkje nemen op de site van Het Hout: https://www.kuub.info/project/het-hout/. Meer informatie over Het Lokaal vindt u op www.hetlokaalhouten.nl.