Verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en voor het Waterschap. Door te stemmen, bepaalt u mee wat er de komende jaren in de provincie en bij het waterschap gebeurt.

Openingstijden stemlokalen

De stemlokalen zijn op 15 maart open van 7.30 tot 21.00 uur.

Waar kan ik stemmen?

Om te stemmen gaat u naar een stemlokaal in gemeente Houten. Een overzicht van alle stemlokalen vindt u binnenkort op www.waarismijnstemlokaal.nl.

U ontvangt uw stempas thuis

Indien u voor beide verkiezingen mag stemmen, krijgt u twee persoonlijke stempassen thuisgestuurd. Eén voor de provinciale statenverkiezing en één voor de waterschapsverkiezing. U ontvangt de stempas(sen) uiterlijk woensdag 1 maart.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan bij de gemeente. Dit kan schriftelijk via dit formulier of aan de balie in het gemeentehuis.

Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen?

Kunt u niet stemmen omdat u bijvoorbeeld ziek bent of op vakantie in het buitenland? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet machtigen. Een gemachtigde kan per verkiezing voor maximaal twee andere personen stemmen.

Hoe kan ik een andere kiezer machtigen?

U kunt op twee manieren iemand vragen om voor u te stemmen:

  1. Via uw stempas (vul de achterzijde van de stempas in).
  2. Via een machtigingsformulier. Dit formulier is bij de gemeente verkrijgbaar.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas

Wilt u in een andere gemeente binnen de provincie of het waterschap stemmen? Dan moet u een kiezerspas aanvragen. U kunt een kiezerspas persoonlijk aanvragen met uw stempas aan de balie in het gemeentehuis.

Alle schriftelijke verzoeken moeten uiterlijk vrijdag 10 maart binnen zijn bij de gemeente. Aan de balie van de gemeente kunt u tot dinsdag 14 maart 12.00 uur terecht.

Kijk voor meer informatie op de pagina Informatie voor kiezers.