Vrij baan voor doorfietsroute Houten Castellum – Utrecht Science Park
De doorfietsroute Houten Castellum - Utrecht Science Park (USP) is vandaag een stap dichter bij de uitvoering. Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst zetten wethouders Wouter van den Berg (Houten), Julie d’Hondt (Bunnik), en gedeputeerde André van Schie (provincie Utrecht) vaart achter de realisatie van deze route.

Doel van deze directe, veilige en comfortabele doorfietsroute is om meer inwoners te verleiden met de fiets naar het werk te gaan. De route is naar verwachting eind 2027 klaar. De huidige voetgangersbrug over de A12 nabij NS-station Bunnik is een belangrijke barrière in de realisatie van de doorfietsroute. De provincie heeft besloten extra te investeren in de ombouw van de brug tot een volwaardige fiets- en voetgangersbrug. Daarmee is aan een belangrijke voorwaarde voldaan voor de gemeenten en de provincie om te besluiten het voorlopig ontwerp voor de toeleidende fietspaden verder uit te werken en de route te realiseren.

In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken hoe de route loopt, hoe het voorlopig ontwerp eruitziet, wat de gewenste verbeteringen zijn en hoe de financiering is geregeld.
Wethouder Wouter van den Berg: “Ik ben blij om samen met provincie Utrecht en gemeente Bunnik stappen te zetten om deze doorfietsroute aan te leggen. Deze regionale fietsverbinding zorgt ervoor dat we sneller en op een gezonde manier door het Kromme Rijn gebied kunnen fietsen. En dat is weer aantrekkelijk omdat de files alleen maar toenemen. Fietsen wordt steeds meer een goed alternatief!”
Kenmerken doorfietsroute
De route Houten Castellum - Utrecht Science Park (F27) is 8,5 kilometer lang en loopt van Houten via de Rijsbruggerweg, de voetgangersbrug over de A12 bij NS-station Bunnik via het Vagantenpad naar het Utrecht Science Park. Op de doorfietsroute willen we zoveel mogelijk ruimte, veiligheid en comfort bieden aan fietsers.
Negen doorfietsroutes
Meer mensen op de fiets vraagt om een vlot, veilig en comfortabel fietsnetwerk. Juist om forenzen op een korte en langere afstand te verleiden tot het gebruik van een (elektrische)fiets, realiseert provincie Utrecht, samen met gemeenten, negen doorfietsroutes. Met de doorfietsroutes worden bestaande fietspaden verbeterd, aan elkaar verbonden en voorzien van herkenbare belijning, bewegwijzering en waar mogelijk verlichting. Fietsers komen minder obstakels tegen en krijgen vaker voorrang op ander verkeer. De doorfietsroutes worden breed genoeg om ruimte te bieden aan alle fietsers, of ze nu snel of rustig fietsen.
Meer informatie:
In het dossier Doorfietsroutes op de website van de provincie Utrecht(Verwijst naar een externe website) vind je meer algemene informatie.