Week van de Veiligheid

Deze week is het de Week van de Veiligheid. Gemeente Houten schenkt extra aandacht aan diverse manieren om Houten, met elkaar, veilig te houden. Naast bijvoorbeeld het voorkomen van drugs- en cybercriminaliteit komt ook de brandveiligheid in uw eigen woning aan de orde.

Meld Misdaad Anoniem

Elke dag worden op locaties in Nederland drugslaboratoria, chemicaliën of drugsafval aangetroffen. Vanwege de enorme impact op een buurt of bedrijf heeft dit hoge prioriteit bij de gemeente Houten.

Per 1 januari van dit jaar is de gemeente daarom aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Via Meld Misdaad Anoniem kwamen in 2020 in Midden-Nederland 2268 meldingen binnen, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. In de gemeente Houten zijn in 2021 tot 1 oktober al 27 meldingen gedaan. Zoveel meldingen zijn nog niet eerder binnengekomen.

Samen met de negen andere gemeenten in West-Utrecht starten we een online campagne met Meld Misdaad Anoniem, waarmee inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties en drugscriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via M. 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen onderdeel van de politie.

Op 26 oktober om 10:30 uur kunt u een webinar over Meld Misdaad Anoniem volgen. U kunt zich hiervoor aanmelden via integraleveiligheid@houten.nl.

Vreemd?!

Burgemeester Isabella vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners zich bewust zijn van signalen die duiden op criminele activiteiten. Daarom herhalen we de actie ‘Vreemd?!’. De posters zijn uitgebreid met een variant gericht op het verhuren van panden. Via de QR-code kunt u lezen hoe u kunt voorkomen dat u met een foute huurder in zee gaat.

Op 14 oktober kunt u tijdens de markt meer leren over het herkennen van een drugslab. U bent van harte welkom om de daarbij behorende geuren te ruiken.

Rookmelders

Weet u al dat het verplicht is om per 1 juli 2022 een werkende rookmelder per verdieping in uw woning te hebben?

In de Week van de Veiligheid gaan we op dinsdagavond 12 oktober samen met de brandweer langs de deuren. Dit keer in de wijk de Gilden. Bewoners in huizen met bouwjaar t/m 1992 hebben hierover een brief ontvangen. We bellen aan en vragen of er rookmelders hangen in de huizen waarvan we dit nog niet weten. Met deze actie vragen de gemeente en de brandweer aandacht voor brandveiligheid in Houten. Rookmelders zijn van levensbelang. Hoe sneller je een brand ontdekt, des te groter de kans om je huis veilig te kunnen verlaten. Meer weten over rookmelders? Zie www.brandweer.nl/onderwerpen/rookmelders/.

HoutenVeilig, dat doen we samen!

Gemeenten helpen ondernemers in strijd tegen criminaliteit

Criminelen zochten sinds de komst van corona andere, slinkse manieren om geld van ondernemers af te troggelen. Tijdens deze Week van de Veiligheid zetten gemeenten, brancheorganisaties en politie zich daarom in om de lokale ondernemers te informeren over de signalen van crimineel gedrag en hoe zij zich hiertegen kunnen weren.

Online talkshows

Van 11 tot en met 14 oktober kun je elke avond om 19.30 uur een talkshow bijwonen. Ewout Genemans leidt de shows, die in het teken staan van criminaliteit.

• Maandag 11 oktober 2021: Cyber-/gedigitaliseerde criminaliteit
• Dinsdag 12 oktober 2021: Overvallen
• Woensdag 13 oktober 2021: Ondermijning
• Donderdag 14 oktober 2021: Geweld

Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/week-van-de-veiligheid.

Naar overzicht