Word vleermuisspotter in gemeente Houten

Omdat er steeds meer woningen beter geïsoleerd worden, raken ook meer vleermuizen hun vertrouwde plek kwijt. Soms komen ze ook vast te zitten in het isolatiemateriaal. Om deze bijzondere dieren te beschermen, voeren professionele vleermuisspotters van ingenieursbureau Loo Plan in 2024 een onderzoek naar de vleermuizen uit binnen de bebouwde kom van gemeente Houten. Helpt u onze vleermuisspotters mee?

Met het onderzoek brengen we de grote verblijfplaatsen van vleermuizen in kaart. In deze kraam- of winterverblijven kunnen wel vijftig tot honderd dieren zitten. De meeste menselijke bewoners hebben trouwens geen last van deze nachtelijke medebewoners. Vleermuizen smoren ook overlast door muggen in de kiem.

Wat kunt u doen?

De gemeente zoekt enthousiaste vleermuisspotters! Als inwoner van gemeente Houten kunt u helpen door vanaf nu tot 15 juli een of meerdere keren bij een groot vleermuisverblijf tellen hoeveel vleermuizen er uitvliegen. U krijgt hiervoor een leen-detector, die de ultrasone geluiden van de vleermuizen omzet in geluid dat het menselijk oor kan horen. Na de telling geeft u de resultaten door. Zo levert u een waardevolle bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit.

Instructieavond op 6 juni

In samenwerking met Loo Plan organiseert de gemeente op 6 juni een instructieavond in het Natuur en Milieu Educatief Centrum aan Keercamp 13 in Houten. Tussen 21:00 en 22:30 uur leert u alles wat u moet weten om een goede vleermuisspotter te worden. Na een korte uitleg gaan we buiten oefenen. Doe mee en ontdek de bijzondere wereld van vleermuizen!

Ook voor minder mobiele bewoners

Goed nieuws: ook als u minder goed ter been bent of in een rolstoel zit, kunt u vleermuisspotter worden. De locaties waar u de vleermuizen telt, zijn vaak vanaf de stoep of openbare weg goed te observeren.

Meld u aan op batspotter_Houten@looplan.nl of kom langs op 6 juni bij het Natuur en Milieu Educatief Centrum op de Keerkamp 13.