Naar hoofdcontent van deze pagina
De pagina voorlezen met gebruik van ReadSpeaker

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat bij een patiënt met een hartstilstand een elektrische schok kan toedienen om zijn of haar hart weer aan het kloppen te krijgen.

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de reanimatie. Directe reanimatie (hartmassage en mond-op-mondbeademing) blijft altijd de eerste stap bij de hulpverlening.

Directe reanimatie is altijd nodig om:

  • de hersenfunctie veilig te stellen
  • de tijd te overbruggen tot de AED er is
  • het hart zelf voor te bereiden op een of meer stroomstoten van de AED

De AED is herkenbaar aan het officiële logo, dat is ontwikkeld volgens Europese normen. Het logo of beeldmerk staat symbool voor de functie van de defibrillator.

Waar vindt u een AED?

Er zijn in Nederland meer dan 20.000 AED’s in gebruik. In de gemeente Houten staan meer dan 40 AED's geregistreerd via de website https://aed.rodekruis.nl/ Op deze website kunt u zien waar deze geregistreerde AED's zich exact bevinden. U kunt hier ook een AED aanmelden. Met uw smartphone kunt u de gratis 'AED app' downloaden die u in geval van nood naar de dichtstbijzijnde AED kan leiden.

Leer reanimeren

Wilt u leren reanimeren, of uw kennis over reanimatie opfrissen? Meld u dan aan voor een reanimatiecursus bij u in de buurt. Daar leert u ook om AED's te bedienen. Dan kunt u in geval van nood sneller handelen.

Meer informatie

Zie:

Print Icoon printen