Ontwerp Appartementen Hofspoor

Appartementen Hofspoor

Aan het Hofspoor (Loerik VI) worden twaalf startersappartementen gebouwd. De belangstelling voor de woningen is groot.

Drie eiken vervangen

Om de bouw mogelijk te maken, worden drie eikenbomen vervangen door drie prunussen.

In de oorspronkelijke bouwplannen gingen we uit van behoud van de twee eiken op het perceel (Hofspoor 6-28). Dit omdat de gemeente terughoudend is om bomen te verwijderen. Overlast door bijvoorbeeld schaduw of bladval is in principe geen reden om bomen te kappen.

De twee eiken op het perceel zijn echter zo groot dat bebouwing niet of nauwelijks mogelijk zou zijn. De wortels en kroon van de bomen hebben namelijk veel ruimte nodig. Een derde eik (ten noorden van het perceel) is in slechte conditie en aan vervanging toe. De eiken worden komende winter gekapt. Ervoor in de plaats komen drie prunussen. Dit zijn smalle bomen die vrijwel geen zon van (zonnepanelen op) het nieuwe gebouw wegnemen.

Zowel boven als onder de grond is voldoende ruimte voor de prunussen, die zes tot acht meter hoog kunnen worden. Hun groene blad kleurt in de herfst oranje en rood. In het voorjaar staan ze in bloei met lichtroze of witte bloemen.

Hergebruik stammen

De stammen van de eiken worden hergebruikt als zit-/speelelementen in de Tuin der Tuinen. Deze nog aan te leggen buurttuin is een initiatief van omwonenden van het nieuwbouwplan De Kiem van Houten.

 

Naar het overzicht