Subsidie Beschermd thuis 2025

Met de subsidieregeling opstartsubsidie ‘Beschermd thuis 2025’,  biedt de gemeente Houten financiële ondersteuning projecten van maatschappelijke organisaties om vorm te geven aan preventieve ondersteuning en voorzieningen voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Het doel van de projecten is het zo veel mogelijk voorkomen dat Houtense inwoners afhankelijk worden van intensieve zorg in de vorm van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. 

Inloggen met DigiD Aanvraag subsidie Beschermd thuis 2025 (Verwijst naar een externe website) Inloggen met eHerkenning Niveau 3 Aanvraag subsidie Beschermd Thuis 2025 (Verwijst naar een externe website)

Bouwstenen

De projecten dienen minimaal 1 van de bouwstenen uit het uitvoeringsplan ‘‘Op weg naar een Beschermd Thuis 2024-2028’ 

De gemeente Houten geeft uitvoering aan deze opgave door middel van de bouwstenen die beschreven zijn in het Uitvoeringsplan ‘Op weg naar een beschermd thuis 2024-2028’:

  • Bouwsteen 1 ‘Ondersteuning en Ontwikkeling’. Het bieden van passende, tijdige en integrale ondersteuning voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid die in de wijk gaan wonen, om ontregeling te voorkomen en te vermijden dat cliënten terugkeren naar intensieve voorzieningen. Samen met de inwoner wordt gekeken naar wat de inwoner nodig heeft, op maat, om in eigen omgeving te herstellen.
  • Bouwsteen 2 ‘Activering & Financiën’. Ondersteuning ter verbetering/stabilisering van de financiële situatie en voorkomen van (verdere) schuldenproblematiek. Activering is gericht op het bevorderen van participatie, waarbij wordt toegewerkt naar activering en/of toeleiding naar (betaald) werk.
  • Bouwsteen 3 ‘Preventie en vroeg signaleren’. Inzet op vroegtijdige probleemidentificatie en daarop passende aanpak, het verleiden van inwoners tot ondersteuning en participatie in de sociale basis, voorkomen van verdere problematiek zoals schulden, uithuisplaatsing of opnames.
  • Bouwsteen 4 ‘Wonen’. Realiseren van passende woonplekken voor de doelgroep die aansluiten bij verschillende fases van herstel, waar ze ondersteuning ontvangen. Tevens inzet ter voorkoming van woonoverlast, huisuitzetting en huisvervuiling, en het bevorderen van stabiliteit in de buurt.
  • Bouwsteen 5 ‘Inclusieve wijk’. Bevorderen van integratie, acceptatie en participatie in de wijk, tegengaan van stigmatisering en de inwoner ondersteunen bij het ‘landen in de wijk’.