Hond uitlaten

Samen met inwoners pakt de gemeente de overlast van hondenpoep en loslopende honden aan. Er geldt een opruimplicht voor hondenpoep, die onmiddellijk na het leggen moet worden verwijderd.

Er zijn afvalbakken voor het deponeren van de hondenpoep en op circa 45 locaties staan dispensers met hondenpoepzakjes. Er geldt ook een aanlijnplicht voor honden. Om honden ook de ruimte te geven zijn er speciale gebieden ingericht waar honden mogen loslopen.

In de losloopgebieden mogen honden loslopen. Hondenpoep moet hier echter wel worden opgeruimd. Dit geldt overal binnen de bebouwde kom. Op kinderspeelplekken mogen honden helemaal niet komen. De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente, zien erop toe dat het hondenbeleid wordt nageleefd. Hierbij kunnen zij bekeuringen uitdelen.

  • Het niet opruimen van hondenpoep: boete € 150,-
  • Een hond die losloopt waar het niet mag: boete € 100,-
  • Een hond op een kinderspeelplek: boete € 150,-(prijspeil 2023)

Wilt u een overzicht van waar de losloopgebieden voor honden zijn? Kijk dan in de folder Honden in Houten (pdf, 7 MB).

Op kinderspeelplekken staan rood-witte verbodsborden. U herkent de losloopgebieden aan onderstaande geel-blauwe borden.

In Houten hoeft u voor uw hond(en) geen hondenbelasting te betalen. 

Download de folder Honden in Houten. (pdf, 7 MB)

Deze folder geeft een overzicht van de voorzieningen en regels voor honden en hun bezitters: waar moeten honden aan de lijn, waar mogen ze loslopen en waar geldt de opruimplicht? Op de achterzijde staat een plattegrond met daarop de losloopgebieden en de locaties waar dispensers hangen.