Veilig wonen

Voorkom inbraak en diefstal

 

De gemeente en politie zetten zich gezamenlijk in om het aantal woninginbraken te verminderen. Kijk op www.politie.nl/mijn-buurt voer uw plaatsnaam in en bekijk waar en hoe vaak er de laatste bij u in de buurt is ingebroken.

Op de website van de politie vind je informatie over hoe je bijvoorbeeld inbraak of diefstal kan voorkomen.

Politiekeurmerk Veilig wonen

Het politiekeurmerk Veilig wonen stelt eisen die zorgen dat de inbreker langer de tijd nodig heeft om uw woning binnen te komen.

De crimineel herkent deze woning aan de goede sloten, verlichting en PKVW-sticker. En bedenkt zich dus wel twee keer voor hij een woning probeert te betreden met dit kenmerk. Zie voor meer informatie en tips: politiekeurmerk.nl.

Brandveiligheid

Vooral bij brand in woningen vallen jaarlijks dodelijke slachtoffers en gewonden. De meeste (dodelijke) slachtoffers vallen door rook in te ademen. De meeste woningbranden zijn eenvoudig te voorkomen. Tref daarom maatregelen om ongelukjes met vuur uit te sluiten. En om, als het toch mis gaat, de schade te beperken. Kijk op verklein de kansop brand en lees wat je kan doen.

Koolmonoxide

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Dus wees alert. Lees op de website van de brandweerhoe je dit kan voorkomen.

Veiligheidsbeeld Houten 2018

Het totaal aantal misdrijven in Houten is in 2018 met 3% afgenomen ten opzichte van 2017. Over de afgelopen vijf jaar zien we een dalende lijn in de geregistreerde criminaliteit in Houten. Ook in de landelijke cijfers zien we deze trend terug. De veiligheidsbeleving blijft hoog. Houtenaren geven hun gemeente gemiddeld een 7,8 voor de veiligheid.

De daling van het aantal misdrijven in 2018 komt vooral door de afname van:

  • het aantal woninginbraken (-38%)
  • fietsdiefstallen (-26%)
  • vernielingen (-22%)
  • Autokraak (21%)

Inbraak in bedrijven (60%) namen toe. Het aantal gevallen van zakkenrollen verdubbelde van 2 naar 4. In de hele regio Midden-Nederland is het aantal misdrijven afgenomen (-4%).