Van eengezinswoning naar appartement

Veel senioren in Houten willen in de toekomst hun eengezinswoning verkopen om te verhuizen naar een appartement.  Zo’n appartement moet wel voldoen aan een heel rijtje woonwensen. Ook blijkt uit de Comfortabel Wonen-enquête van de gemeente dat de grootste groep senioren maximaal 500.000 euro wil uitgeven om comfortabeler te kunnen wonen.

Tekst: Mariëtte Woudenberg

Makelaar Arjan van Dam van Reinerie Garantiemakelaars in Houten bevestigt dat senioren die bij hem aankloppen vaak precies weten hoe hun ideale woonplek eruit moet zien. “Meestal hoor ik dezelfde wensen langskomen. De meeste senioren zoeken toch een appartement op een rustige plek, met mooi uitzicht, goede zonligging, een lichte en ruime woonkamer en minstens twee slaapkamers. Die tweede slaapkamer willen ze gebruiken als logeerplek voor de kleinkinderen of als kantoor. Verder zoeken senioren vaak een appartement dat dichtbij winkels en voorzieningen ligt. Ook moet een appartementengebouw op z’n minst een lift hebben en het liefst ook een parkeergarage.”

Als je kijkt naar dit lijstje, blijkt dat een deel van de bestaande appartementen in Houten niet direct aansluit bij de wensen van senioren. “Denk bijvoorbeeld aan woningen boven basisscholen en maisonnettes, dat zijn appartementen met meerdere verdiepingen. Kleinere appartementen worden meestal verkocht aan starters, zoals de tweekamerappartementen aan de Molenzoom.”

Populaire appartementen

“Toch zijn er zeker ook woningen te vinden die wel grotendeels aansluiten bij wat senioren willen”, weet Arjan uit ervaring, “Vooral appartementen tussen de vier en vijf ton komen regelmatig op de markt en zijn erg in trek. Dat is makkelijk te verklaren: senioren laten meestal een woning achter die voldoende opbrengt om een appartement te kopen. Vaak kopen ze iets terug wat een beetje rond dezelfde prijs ligt of lager. Je ziet ook wel dat deze doelgroep iets probeert te huren.”

Om een indruk te geven van het aanbod: vorig jaar werden in Houten 71 appartementen verkocht. Dit waren appartementen met een oppervlakte van 30m2 tot zelfs 247m2. De verkoopprijzen gingen vanaf 210.000 euro tot ongeveer 900.000 euro. Zo’n 22 appartementen waren tussen de 80 en 85m2 en brachten tussen de vier en vijf ton op. “Zoek je als senior juist een groot appartement van 100m2 of meer, dan moet je wel wat meer geduld hebben”, erkent Arjan. “Dat soort appartementen komt in Houten niet vaak op de markt.”

Aanbod voldoende?

Is het totale aanbod aan appartementen voor senioren voldoende? “Nee, zeker niet”, zegt de makelaar. “Er mag wel wat meer bij komen. Daarom ben ik blij met projecten als LindeOord of mooie transformaties zoals het voormalige kantorengebouw aan de toegangsweg naar woonwijk De Haag.”

Woonvisie

Ook de gemeente Houten speelt gelukkig in op de vraag naar meer geschikte woningen voor senioren. Het doel van de Woonvisie van de gemeente is dat er de komende twintig jaar 4750 woningen worden bijgebouwd. Tachtig procent moet levensloopbestendig zijn, dus in elk geval gelijkvloers of zonder trappen, waar je kunt blijven wonen als je minder goed kunt bewegen. Door verhuizing van senioren naar deze nieuw te bouwen woningen komen ook grote eengezinswoningen vrij voor nieuwe gezinnen. Beleidsmedewerker wonen Cees Strooper: “Daarmee hopen we te kunnen inspelen op de dubbele vergrijzing in Houten. De gemeente breidde snel uit vanaf eind jaren zeventig en ook weer vanaf eind jaren negentig. Veel gezinnen met kinderen kwamen in dezelfde tijd hier wonen. Dat heeft nu een groot effect op de leeftijdsopbouw in gemeente.”