De wooncoach

Denkt u wel eens na over een andere woning die beter past bij uw wensen en behoeften? Bijvoorbeeld een kleinere gelijkvloerse woning? Maar weet u niet hoe te beginnen? Overweegt u uw woning aan te passen? De Wooncoach kan u helpen met advies en het zetten van de juiste stappen.

Deskundige vrijwilligers

Corrie vindt dat ze een mooie taak heeft. “Ik vind het fijn mensen te ontmoeten en iets nuttigs voor mens en maatschappij te doen. Daarnaast geeft dit werk mij de kans kennis te delen. Vóór mijn pensioen werkte ik als wijkverpleegkundige en ik was een paar jaar vrijwilliger bij de Slim Thuis Woning. Dat project zat tot 2019 in een pand aan Het Rond. Ik gaf ook daar advies over comfortabel wonen als je ouder wordt.” Ook Marijke haalt voldoening uit haar werk als wooncoach: “De rol van wooncoach sprak mij direct aan. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en ben oprecht in ze geïnteresseerd. Vanuit mijn werkzame leven in de wijkverpleging en bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van het Sociaal Team in Houten ben ik bekend met woonvragen. In een gratis en vrijblijvend gesprek bij inwoners thuis inventariseer ik de woonwensen, geef ik advies en denk ik mee over eventuele mogelijkheden. Dat kunnen aanpassingen in de huidige woning zijn om prettiger en veiliger te wonen. Maar ook advies over welke stappen inwoners moeten ondernemen als zij de wens hebben om naar een gelijkvloerse (huur)woning te verhuizen.”

Verschillende woonvragen

Senioren hebben volgens Corrie en Marijke veel verschillende woonvragen. Zoals: kan ik als huurder verhuizen naar een kleinere woning zonder grote huurverhoging? Of: hoe kan ik comfortabel thuis blijven wonen? “Ik kijk altijd samen met mensen naar wat zij het liefste willen”, legt Corrie uit, “en wat mogelijk is. De meeste adviezen die ik geef gaan toch wel over het aanpassen van het eigen huis. Dat is niet zo gek, want verhuizen binnen Houten blijkt lastig. Een passende, gelijkvloerse woning is niet snel te vinden.” “Voor een sociale huurwoning moet je ingeschreven staan bij Woningnet” vult Marijke aan. “Daarbij is de inschrijfduur bepalend. Als je nog niet ingeschreven staat en op termijn wel in een sociale huurwoning wilt wonen, dan is dat een eerste actie om te doen.” De wooncoaches kunnen ook uitleg geven over voorrangsregels voor ouderen bij woningtoewijzing van sociale huurwoningen.

Veilig-en-fijn-wonentips

Corrie heeft veel tips voor senioren die in hun eigen huis blijven wonen. Ze deelt er alvast een aantal: “Moeite met traplopen? Het is niet direct nodig een traplift te kopen. Laat een tweede leuning en tussentreden of easy steps aanbrengen. Daardoor hoeft u nog maar kleine stappen te maken.” Marijke vult aan: “Handgrepen bij het toilet en in de badkamer verkleinen de kans dat u valt en niet meer op kunt staan. En waar veel mensen niet aan denken: verwijder losse vloerkleden. Dat voorkomt struikelen of uitglijden.”