Archief

Gemeentearchief

Voor het gemeentearchief van de Gemeente Houten en haar rechtsvoorgangers kunt u terecht bij:

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU)

Telefoon : 088 5300 170
E-mail : info@razu.nl

De archieven zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht is enkel op afspraak open.

Wilt u stukken reserveren? Dan kunt u dit telefonisch doen of via  de website van het RAZU

U vindt hier:

Hebt u een verzoek voor aanvraag voor archiefstukken met betrekking tot bouwvergunningen of omgevingsvergunningen? Kijk dan hier.

Informatieverstrekking aan genealogen of stamboekonderzoekers, waaronder:

  • Akten van de burgerlijke stand uit de periode 1811-1912 (1942);
  • Bevolkingsregisters uit ongeveer 1850-1940 van alle aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers op microfiche;
  • Onderzoek in de zogenaamde voorlopers van de burgerlijke stand. (Denk aan de kerkelijke doop-, trouw- en begrafenisregisters van vóór 1811);
  • Doop, trouw- en begraafregisters;
  • Archieven van de dorpsgerechten en stadsgerechten;
  • Notariële archieven;
  • Weeskamerarchieven van de negen gemeenten.

Topografische foto- en prentenverzameling

In de jaren vijftig is de gemeente begonnen met het verzamelen van historische foto's en prenten. Ook is er een grote verzameling met oude foto's en prenten aangekocht. De verzameling bestaat uit meer dan 10.000 foto's.

De oudste hiervan dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Er zijn ook oudere afbeeldingen zoals achttiende eeuwse prenten van kastelen of historische landkaarten. Een deel van de topografische foto- en prentenverzameling is digitaal te bekijken. Deze zijn terug te vinden op de website van het RAZU. Ook vindt u daar de historische bibliotheek. Daar zijn alle uitgaven te vinden over de geschiedenis van Houten, Schalkwijk, ’t Goy en Tull en ’t Waal.

Meer weten over de geschiedenis van Houten?

Heeft u interesse in de geschiedenis van Houten? Of ben je een scholier die gegevens nodig heeft voor een werkstuk? Neem dan contact op met het Regionaal Archief Zuid-Utrecht te Wijk bij Duurstede. Men helpt u daar graag verder.

Streekarchief

Het in Regionaal Archief Zuid-Utrecht beheert niet alleen het archief van de Gemeente Houten. Ook beheren zij het archief van de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Vianen, de gemeente Vijfheerenlanden  en Wijk bij Duurstede. Bent u op zoek naar archiefstukken uit deze gemeenten? Neem dan contact op te nemen met een van de medewerkers van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht. Zij kunnen u verder helpen.  

Openbare archiefdiensten

Op zoek naar informatie over alle openbare archiefdiensten in de provincie Utrecht? Op de website van het Utrechtse archief  vindt u meer informatie. Hier vindt duizenden archieven en verzamelingen die zij beheren.

Website en Sociale Media archief

In latere jaren zijn diverse andere websites en sociale media accounts als Facebook, Twitter, Blog en LinkedIn toegevoegd.  

Van houten.nl wordt Iedere dag een kopie gemaakt van de website zoals hij op dat moment online staat. U kunt via de website archief Houten vorige versies van de website terugkijken vanaf het jaar 2010.  

Zo kunt u zien of op een door u gekozen tijdstip bepaalde informatie op Houten.nl stond. U kunt ook naar webpagina’s zoeken via een trefwoord. Van de gevonden webpagina kunt u een PDF bestand downloaden.  

Het is mogelijk om twee verschillende versies van pagina’s met elkaar vergelijken.