Omgaan met een vol stroomnet
We gebruiken steeds meer stroom en we wekken steeds meer elektriciteit zelf op. Dit komt door de overstap van aardgas naar elektriciteit, meer zonnepanelen op daken, de bouw van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen en het gebruik van elektrische auto’s. Daarnaast gebruiken we meer en vaker stroom op hetzelfde moment. Hierdoor raakt het stroomnet overbelast. Dit heet ‘netcongestie’.
Netbeheerders TenneT en Stedin werken hard om het stroomnet te verbeteren en uit te breiden. Dat is een enorme klus en duurt jaren. In de tussentijd kunt u misschien last krijgen van een vol stroomnet. Lees hieronder wat de gemeente, Stedin en TenneT hieraan doen én wat u kunt doen.
Wat is er precies aan de hand?
Het stroomnet is overbelast. Dat wil zeggen dat er niet meer elektriciteit door de stroomkabels en elektriciteitshuisjes past. Dat maakt nieuwe plannen voor bijvoorbeeld een wijk, een school of bedrijf moeilijk. Iedereen heeft stroom nodig en er is te weinig ruimte op het net. Dit merken we ook in gemeente Houten.
Het stroomnetwerk kan op 2 manieren te vol raken:
- als iedereen op hetzelfde moment stroom gebruikt;
- als we teveel zonne- en windenergie tegelijk opwekken of terugleveren aan het net;
In de provincie Utrecht is het erg druk op het stroomnet en dus ook in gemeente Houten. Vooral op piekmomenten, tussen 16.00 en 21.00 uur.
Hoe werkt het stroomnet?
Het Nederlandse stroomnet bestaat uit 3 onderdelen: het hoogspanningsnet, het middenspanningsnet en het laagspanningsnet. Bedrijven die veel stroom nodig hebben (dit zijn grootverbruikers) zijn aangesloten op het hoog- en middenspanningsnet. Huizen, kleine bedrijven en maatschappelijke voorzieningen zijn aangesloten op het laagspanningsnet (dit noemen we kleinverbruikers). Het hoogspanningsnet wordt beheerd door TenneT, het midden- en laagspanningsnet door regionale netbeheerders. In gemeente Houten is dat Stedin.
- Op het hoogspanningsnet vervoeren we elektriciteit op nationaal en internationaal niveau. Grote industriële bedrijven en windparken gebruiken bijvoorbeeld dit net;
- Op het middenspanningsnet vervoeren we elektriciteit voor grootverbruikers en middelgrote opwekkers, zoals windturbines en zonneparken;
- Op het laagspanningsnet verdelen we elektriciteit onder kleinverbruikers zoals huishoudens en kleine bedrijven.
Gevolgen voor inwoners
Op dit moment is er genoeg stroom voor alle bestaande woningen en andere kleine aansluitingen in onze gemeente. U kunt nog steeds uw huis verduurzamen en overstappen op een (hybride) warmtepomp of elektrisch koken. Dit geldt ook voor zonnepanelen. U kunt nog steeds zonnepanelen plaatsen op uw dak én zonne-energie terugleveren aan het stroomnet.*
Het kan gebeuren dat lampen in huis gaan knipperen of (in het ergste geval) dat de stroom uitvalt in straten, buurten of wijken. Of en wanneer dat gebeurt, weten we nog niet. Samen met netbeheerders Stedin en TenneT proberen we ervoor te zorgen dat er voldoende stroom beschikbaar blijft in nieuwe én bestaande woningen. U kunt zich wel vast voorbereiden op een mogelijke stroomstoring. Kijk daarvoor op www.denkvooruit.nl(Verwijst naar een externe website).
* Op hele zonnige dagen kan het gebeuren dat omvormers van zonnepanelen tijdelijk uit gaan. Zo raakt het stroomnet in de wijk niet overbelast. U kunt dan geen stroom terugleveren en eigen opgewekte stroom niet gebruiken. De omvormer schakelt meestal vanzelf weer aan als het stroomnet weer ruimte heeft.
Gevolgen voor ondernemers
Het volle stroomnet heeft nu al gevolgen voor ondernemers die een nieuwe of grotere elektriciteitsaansluiting nodig hebben. Alle aanvragen komen nu op de wachtlijst bij netbeheerder Stedin. Bedrijven krijgen pas extra vermogen als het elektriciteitsnet de vraag aankan. Dit geldt bijvoorbeeld bij ondernemers die hun bedrijf in de gemeente Houten:
- willen vestigen;
- willen uitbreiden;
- willen verduurzamen en daardoor meer stroom nodig hebben óf terug willen leveren.
Heeft u binnenkort een nieuwe of tijdelijke aansluiting nodig of wilt u een uitbreiding van uw huidige contract? Meld dit dan zo vroeg mogelijk bij Stedin. Bekijk op de pagina van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website) welke mogelijkheden er zijn voor uw bedrijf. Misschien kan de gemeente u helpen door u in contact te brengen met andere bedrijven die zoeken naar een gezamenlijke oplossing op bedrijventerreinen. Mail dan uw vraag naar: gemeentehuis@houten.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Wat gaan we hieraan doen?
Netbeheerders TenneT en Stedin zijn druk bezig om het elektriciteitsnet uit te breiden. Zij bouwen extra hoogspannings- en elektriciteitsstations en leggen kabels in heel de provincie Utrecht. Een enorme klus die jaren duurt. Stedin plaatst in de gemeente Houten 135 extra elektriciteitshuisjes (trafohuisjes) en 2 verdeelstations, verspreid over de hele gemeente. Dat is een hele operatie: straten moeten open om dit voor elkaar te krijgen. De gemeente helpt de netbeheerders waar mogelijk en denkt na over de locaties van de stroomhuisjes.
We werken samen met bedrijvencollectief Impact Houten(Verwijst naar een externe website) aan de realisatie van Energiehubs op bedrijventerreinen. Zo kunnen bedrijven onderling slim stroom gebruiken en delen. We kijken of en hoe we medewerking kunnen verlenen aan plaatsen van accu’s, batterijen en Warmtekrachtkoppeling (gasinstallaties) als hier vraag naar is (regelbare opwek) vanuit Stedin of bedrijven.
Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld:
- Lager vermogen van publieke laadpalen tussen 16.00 en 21.00 uur;
- Aanpassingen in nieuwbouwwoningen zoals energiegebruik van verschillende gebruikers op elkaar afstemmen, tijdelijk opslaan van energie in batterijen en opslag van warmte.
- Bedrijven worden gevraagd om minder stroom te gebruiken tijdens piekmomenten. Daarvoor krijgen ze een vergoeding van de netbeheerder.
Bekijk hier alle maatregelen.(Verwijst naar een externe website) Een deel van de maatregelen wordt nog verder uitgewerkt door de netbeheerders. Hierbij is de gemeente nauw betrokken.
Wat kunt u zelf als inwoner doen?
Iedereen kan helpen om slimmer met stroom om te gaan. Door bijvoorbeeld te voorkomen dat we allemaal op hetzelfde moment veel stroom verbruiken. Wilt u meehelpen om een vol stroomnet zoveel mogelijk te voorkomen? Bekijk dan deze tips:
- Energie besparen is altijd een goed idee. Kijk hoe op jouwhuisslimmer.nl(Verwijst naar een externe website)
- Verbruik zo min mogelijk stroom in de piekuren tussen 16.00 en 21.00 uur. Zet elektrische apparaten dus overdag of ’s nachts aan. Op de eklok.nl(Verwijst naar een externe website) van Stedin ziet u op welk moment het druk is op het stroomnet.
- Hebt u zonnepanelen? Probeer de stroom die u opwekt dan meteen te gebruiken. Draai bijvoorbeeld de was overdag of op een zonnig moment.
- Hebt u een elektrische auto? Laad die dan op vóór 16.00 uur of nà 21.00 uur. Ook als het zonnig weer is en u hebt zonnepanelen is het een goed moment om op te laden.
- Denkt u erover om een warmtepomp te kopen? Een hybride variant belast het stroomnet het minste, omdat die op koude dagen overschakelt op gas van de cv-ketel.