Standplaatsvergunning

Wilt u spullen of eten verkopen uit een kraam of verkoopwagen? Staat die kraam of wagen op openbaar terrein en niet op een markt of braderie? Dan heeft u daarvoor een standplaatsvergunning nodig. 

Er zijn vergunningen voor

 • vaste plekken,
 • seizoensplekken en
 • tijdelijke plekken. 

Een standplaatsvergunning kunt u online aanvragen bij de gemeente Houten. Alle informatie over standplaatsvergunningen staat op deze pagina.

In de centra van Houten zijn vaste standplaatsen voor verkoop op:

 • Plein Het Rond
 • Plein Oude Dorp
 • Plein Piazza Castellum.

Hier staan stroomkasten van de gemeente. Hier kunt u tegen betaling stroom krijgen. Op Het Rond is ook water beschikbaar.

Wilt u een vergunning voor een plek in een van de centra in Houten aanvragen? Lees dan de vergunningvoorschriften voor een commerciële standplaatsvergunning goed door. U moet zich aan deze regels houden. Vraagt u een vergunning aan voor een bakkraam of -wagen? Dan gelden voor u ook de Brandveiligheidsvoorschriften bakkramen en bakwagens.

Kan ik een vaste standplaatsvergunning in het centrum krijgen?

Maximaal twee keer per jaar geeft de gemeente vrijgekomen standplaatsen in de centrumlocaties uit. Als er geen standplaatsen zijn vrijgekomen, worden geen standplaatsen uitgegeven.

Er zijn nu geen vrijgekomen vaste standplaatsen in centrumlocaties beschikbaar

Kan ik een vaste standplaatsvergunning in een wijklocatie krijgen?

Een vaste standplaats voor verkoop op een wijklocatie kunt u altijd aanvragen. De gewenste plek moet dan wel beschikbaar zijn. Komt er een plek vrij, dan staat dat op deze pagina.

Er zijn nu geen vaste standplaatsen op wijklocaties beschikbaar.

Nieuwe wijklocatie?

Wilt u een standplaats op een nieuwe plek in de wijk, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Om te kijken of de plek in aanmerking komt als standplaats, moet u eerst een principeverzoek aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Met een positieve reactie op uw principeverzoek, kunt u een omgevingsvergunning en standplaatsvergunning aanvragen. Een vaste standplaatsvergunning voor een plek op een wijklocatie, moet u minimaal 8 weken van tevoren bij de gemeente aanvragen.

Aanvraag indienen

Op dit moment is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. 

Een vergunning voor een tijdelijke- of een seizoenstandplaats kunt u maximaal twee keer per jaar aanvragen. De aanvraag is voor maximaal 14 dagen. Dat kunnen losse dagen zijn, zoals één dag in de maand, maar ook twee keer in een week. 

Aanvraag tijdelijke standplaats

Wat moet u met de aanvraag meesturen?

 • Kopie van een geldig paspoort of rijbewijs (voor- en achterkant);
 • Als de standplaats particulier eigendom is, stuurt u een schriftelijk, ondertekende toestemming van de eigenaar van de grond mee;
 • Als uw bedrijf valt onder de Wet milieubeheer stuurt u een kopie melding Activiteitenbesluit mee. Zie hiervoor (https://www.infomil.nl/activiteitenbesluit).

Bent u van plan een vergunning voor een tijdelijke (niet-) commerciële standplaats aan te vragen?

Lees dan de vergunningvoorschriften voor een tijdelijke (niet-) commerciële standplaatsvergunning goed door. U moet zich aan deze regels houden. Vraagt u een vergunning aan voor een bakkraam of -wagen? Dan gelden voor u ook de Brandveiligheidsvoorschriften bakkramen en bakwagens.

Seizoenstandplaatsen mogen alleen worden ingenomen op de daarvoor aangewezen locaties en in een bepaalde periode. Hieronder treft u een overzicht.

Centrumlocaties (Het Rond, Oude Dorp en Castellum)
In de periode 12 november tot 1 januari twee extra vergunningen in de branche ‘kerstbomen en kerststukjes’ en één extra vergunning in de branche ‘oliebollen en gebak’.

Wat moet u met de aanvraag meesturen?

 • Kopie van een geldig paspoort of rijbewijs (voor- en achterkant);
 • Als de standplaats particulier eigendom is, stuurt u een schriftelijk, ondertekende toestemming van de eigenaar van de grond mee;
 • Als uw bedrijf valt onder de Wet milieubeheer stuurt u een kopie melding Activiteitenbesluit mee. Zie hiervoor (https://www.infomil.nl/activiteitenbesluit).
Aanvraag tijdelijke standplaats

Bent u winkelier in de gemeente Houten? Wilt u een tijdelijke standplaats inrichten in de buurt van uw winkel? Gaat u de standplaats gebruiken voor promotie of verkoop van producten uit uw assortiment of branche? Dan kunt u deze online aanvragen. 

U mag als winkelier in Houten zonder vergunning een standplaats gebruiken als deze voldoet aan de voorwaarden uit het ‘Besluit tot aanwijzing categorie vergunningsvrij in te nemen of te hebben standplaatsen’.

Aanvraag tijdelijke standplaats

Product Bedrag Omschrijving
Legeskosten vergunning langer dan 6 maanden € 487,65 Als u een definitieve aanvraag heeft ingeleverd, moet u legeskosten betalen. Ook als u geen gebruik van de vergunning maakt, moet u de legeskosten te betalen. Legeskosten krijgt u niet terug.
Kosten voor grondhuur van een centrumlocatie € 0,72 per m2 per dag Gebruikt u de standplaats een deel van de dag, dan moet u toch voor een hele dag betalen.
Kosten voor stroomverbruik kostendekkend tarief  
Wijziging € 80,70 Voor een wijziging van een commerciële vaste standplaatsvergunning.

Soort aanvraag Tarief
Commerciële: Maximaal 1 dag € 93,70
Commerciële: Maximaal 14 dagen (langer dan 1 dag) € 142,85
Commerciële: Langer dan 14 dagen (max. 6 maanden) € 191,00
Niet commerciële: voor een dag € 42,50
Niet commerciële: voor langer dan een dag, maar niet langer dan een jaar € 74,65