Rijbewijs

Voor het aanvragen van een rijbewijs maakt u een afspraak op het gemeentehuis. Uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen kan ook online

Goed om te weten:

Bekijk hier wat u mee moet nemen

Afspraak maken Rijbewijs

Rijbewijs online verlengen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen? Dan kan dat ook online.

Hoe werkt het? 

Hiervoor moet u ID-check toegevoegen aan de DigiD app. Hiervoor heeft u een Android smartphone versie 7.0 of hoger of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13.2 of hoger nodig. En ook een Nederlands identiteitsbewijs. Een handig stappenplan voor het toevoegen van de ID-check vindt u op de website van DigiD

Lees hieronder de verdere stappen

Stap 1:

Ga naar een fotograaf die is erkend door de RDW en laat een pasfoto maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van de RDW. Daarin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen of niet.

Stap 2: online aanvragen

Ga naar www.rdw.nl/digitaalaanvragenrijbewijs en vraag uw rijbewijs aan. U logt in met de DigiD app. U betaalt met iDEAL.

Stap 3: rijbewijs ophalen

Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis.

Hoe de online aanvraag precies werkt, kunt u zien in de instructievideo van de RDW of op de website van het RDW.

Rijbewijs verlengen

Ook is het mogelijk om online een afspraak te maken op het gemeentehuis voor het verlengen van uw rijbewijs. 

Kosten Rijbewijs

Soort product Kosten
Nieuw rijbewijs, vernieuwing, verlengen, omwisseling of uitbreiding rijbewijs € 41,60
Gezondheidsverklaring CBR € 41,50
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10

  • Bij een nieuw rijbewijs, een geldig legitimatiebewijs.
  • Verlengt u uw rijbewijs? Neem dan het oude rijbewijs mee (een legitimatiebewijs is niet nodig als u het oude rijbewijs nog heeft).
  • één kleuren pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. 
  • U betaalt bij de aanvraag. Wij geven de voorkeur aan PIN.

Let op! Ben je 17 jaar en heb je je rijbewijs behaalt? Dan mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Je registreert minimaal één en maximaal vijf coaches. Het aanvragen van een begeleiderspas voor de coach(es) kan via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Nadat de begeleiding geregeld is, kan het rijbewijs direct bij de gemeente aangevraagd worden.

  • Is uw rijbewijs gestolen? Bij diefstal of beroving moet u eerst aangifte doen bij de politie. Vraag daarna een nieuw rijbewijs aan.
  • Gaat het om vermissing? U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Wilt u alleen de vermissing van uw rijbewijs melden en geen nieuw rijbewijs aanvragen? Dan kunt u hiervoor online een afspraak maken. Het melden van vermissing van een rijbewijs is gratis.

Afspraak maken

Let op! Een geregistreerde vermissing kan niet meer worden teruggedraaid, het document wordt meteen geregistreerd als vermist en is vanaf dat moment onbruikbaar.

Identiteitsfraude melden

Bent u slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via Rijksoverheid.nl.

24 uur per dag verlies of diefstal melden

Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding wordt online gedaan via Rijbewijs kwijt of gestolen | RDW en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd sturen wij een schriftelijke bevestiging aan de burger. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft de burger een DigiD nodig.

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U kunt hiervoor online een afspraak maken

Als u uit een land komt waarvan het rijbewijs niet wordt erkend, moet u opnieuw rijexamen doen in Nederland. Kijk voor meer informatie opde website van de RDW.

Afspraak maken rijbewijs

In de volgende gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig;

  • als u in het bezit bent van rijbewijs C en/of D
  • als u uw rijbewijs verlengt na uw 75e verjaardag; of ouder bent
  • Na een ongeluk of bij bepaalde ziektes

De gezondheidsverklaring blijft 1 jaar geldig na afgifte. U kunt deze kopen bij het gemeentehuis of digitaal via het CBR.

Het CBR beoordeelt met de ingevulde gezondheidsverklaring of u gezond genoeg bent om te rijden. Als u van het CBR een brief krijgt, kunt u uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Zie voor meer informatie de website van het CBR.

Als u vóór 14:00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u het identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 10:00 uur afhalen. Vraagt u uw rijbewijs na 14:00 uur aan? Dan kunt u het document 2 werkdagen later, na 10:00 uur ophalen.

Wanneer u komt voor de aanvraag van uw rijbewijs dan kunt u ook aangeven of de aanvraag spoed is. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra kosten.

Let op! U moet u hiervoor wel online een afspraak maken . 

Wilt u informatie over het behalen van een brommer, scooter, snorfiets, brommobiel of een trekker rijbewijs? Kijk dan voor meer informatie op de website van de RDW.