Rijbewijs

 • Voor het aanvragen van een rijbewijs maakt u een afspraak op het gemeentehuis.
 • Is uw rijbewijs verlopen of wilt een categorie laten toevoegen? Dan kunt u online bij de RDW een nieuw rijbewijs aanvragen. U hoeft voor de aanvraag niet meer persoonlijk naar het gemeentehuis te komen. Als u uw nieuwe rijbewijs ophaalt doet u dat wél persoonlijk aan de balie in het gemeentehuis.
 • Bij verlies of diefstal kunt u dit van te voren online melden via de RDW
 • U kunt het rijbewijs na vijf werkdagen persoonlijk ophalen. Voor het ophalen heeft u geen afspraak nodig.
 • Heeft u al een rijbewijs? Dan levert u deze in wanneer u het nieuwe rijbewijs ophaalt.
Afspraak maken aan de balie Rijbewijs online verlengen

Wat neemt u mee bij de afspraak?

 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. Meer informatie over de pasfoto vindt u op de website van Rijksoverheid.
 • Bij verlengen: uw oude rijbewijs.     
 • Bij eerste aanvraag of vermissing: uw geldige paspoort of identiteitskaart.
 • Ben je 17 jaar en heb je je rijbewijs behaald? Dan mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Je registreert minimaal één en maximaal vijf coaches. Het aanvragen van een begeleiderspas voor jezelf en de coach(es) kan via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Nadat de begeleiding geregeld is, kan het rijbewijs direct bij de gemeente aangevraagd worden.

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen?

Bij verlies of diefstal moet u dit eerst online melden via de RDW.  U heeft hiervoor een DigiD nodig. Na uw melding is het rijbewijs direct ongeldig. U krijgt van uw melding een schriftelijke bevestiging. Vraag daarna een nieuw rijbewijs aan.

Een geregistreerde vermissing kan niet meer worden teruggedraaid, het document wordt meteen geregistreerd als vermist en is vanaf dat moment onbruikbaar.

Afspraak maken vermissing rijbewijs

Een gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over uw gezondheid.

Als u uw rijbewijs wil verlengen, heeft u een gezondheidsverklaring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent;
 • het gaat om uw vrachtauto- of bus rijbewijs (groot rijbewijs);
 • een medische indicatie heeft.

U kunt een gezondheidsverklaring digitaal invullen door in te loggen met uw DigiD op de website van het CBR. U betaalt dan met iDeal.

U kunt de gezondheidsverklaring ook kopen aan de receptie van het gemeentehuis.

 • Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.
 • Vóór 14.00 uur een spoedaanvraag ingediend? U kunt het rijbewijs meestal de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen.
 • Na 14.00 uur een spoedaanvraag gedaan? Dan kunt u het de tweede werkdag na aanvraag ophalen.

Komt u in Nederland wonen en hebt u een buitenlands rijbewijs? Dan kunt u daarmee een beperkte periode autorijden. Na deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u hier rijexamen doen.

Bij het aanvragen van een Nederlands rijbewijs levert u uw buitenlandse rijbewijs in. Uw buitenlandse rijbewijs wordt samen met de aanvraag opgestuurd naar de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).  De RDW stuurt uw buitenlandse rijbewijs terug naar het land van afgifte. U mag tijdens de procedure geen autorijden.

Is de RDW akkoord met de omwisseling van uw buitenlandse rijbewijs? Dan krijgt u hierover binnen 10 werkdagen per post bericht van de RDW. Hebt u bericht ontvangen? Dan kunt u tijdens de openingstijden van het gemeentehuis zonder afspraak uw rijbewijs ophalen.

Goed om te weten: Indien u in aanmerking komt voor de 30%-regeling van de Belastingdienst heeft u een Gezondheidsverklaring voor rijbewijs nodig. Deze vraagt u aan bij het CBR. Nadat u het besluit van rijgeschiktheid van het CBR heeft ontvangen, moet u binnen een jaar uw rijbewijs aanvragen. U hoeft het ontvangen besluit van het CBR zelf niet mee te nemen. Als de termijn verlopen is, moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring aanvragen.

Maak een afspraak

Kosten Rijbewijs

Soort product Kosten
Nieuw rijbewijs, vernieuwing, verlengen, omwisseling of uitbreiding rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring CBR € 44,50
Extra kosten spoedaanvraag € 39,65