Aanvragen van een openbare laadpaal

Als u geen laadpaal op eigen terrein kunt plaatsen, dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Dit is gratis. Het opladen van uw auto kost wel geld.

Als u voldoet aan onderstaande voorwaarden kunt u een openbare laadpaal aanvragen:

  • U heeft een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto nodig. Heeft u geen kentekenbewijs of leasecontract, maar u verwacht dit binnen 3 maanden wel te krijgen? Dan kunt u het bewijzen met een koopovereenkomst of verklaring van de leasemaatschappij.
  • Uw auto kan minimaal 45 km volledig elektrisch rijden.
  • U bent ingeschreven als inwoner van Houten of werkzaam in Houten (aan te tonen met een arbeidsovereenkomst).
  • U kunt niet (officieel) parkeren op eigen terrein (bij het wooncomplex horende parkeergarages, parkeerkelders of parkeerplaatsen horen hierbij).
laadpaal

Voldoet u aan de voorwaarden? Vraag dan hier een openbare laadpaal aan via MRA elektrisch

Openbare laadpaal aanvragen

De meest gestelde vragen en antwoorden

In de openbare ruimte staan elektrische laadpalen. Deze kunt u gebruiken als u een elektrische auto heeft en een laadabonnement bij een provider. Via een laadpas of app op uw mobiele telefoon identificeert u zich bij een laadpaal.

De laadkabel sluit u op de auto en de laadpaal aan. Daarna houdt u de laadpas voor de kaartlezer en volgt de instructies op het scherm. De kosten voor de laadsessie worden automatisch van uw rekening afgeschreven. Dit verloopt via de provider.

Voor het opladen van een elektrische auto heeft u een laadpas nodig. Deze zijn te krijgen bij diverse aanbieders.

De openbare laadpalen werken met een laadpas of via een app op uw mobiele telefoon. Je krijgt deze pas als elektrische rijder bij het afsluiten van een laadabonnement. Er zijn verschillende bedrijven die laadabonnementen en -passen leveren. Tarieven voor abonnement en stroomkosten verschillen per provider. De prijs die je betaalt, is afhankelijk van de aanbieder, de locatie en het type laadpaal.

Let op! Staat de laadpaal in een betaald parkeren-gebied? Dan betaalt u ook het gewone parkeertarief.

U mag, zolang uw auto laadt, op de gereserveerde plekken bij de laadpaal parkeren. Als de accu vol is, moet u de auto verplaatsen zodat anderen weer gebruik kunnen maken van de oplaadlocatie.

  • Auto’s die niet op elektriciteit rijden, mogen hier niet parkeren
  • De gereserveerde laadlocaties staan aangeduid met een verkeersbord.
  • Het parkeren bij een laadlocatie is gratis tenzij u in een betaald parkeren-gebied parkeert. Voor het opladen betaalt u het tarief van de provider.
  • In de blauwe parkeerzone heeft u geen parkeerschijf nodig tijdens het laden.
  • U heeft geen ontheffing van de gemeente nodig om bij de oplaadpaal te kunnen laden.

Het realiseren van een oplaadpunt op uw eigen terrein is relatief eenvoudig en goedkoop. De laadpaal wordt aangesloten op uw eigen meterkast. Hier is geen vergunning voor nodig.  Via internet kunt u diverse aanbieders opzoeken.

Er mogen (wettelijk) geen privé kabels en leidingen over de straat of trottoir aangelegd worden als u geen eigen P-plaats hebt.

Wanneer uw aanvraag is behandeld krijgt u automatisch een bericht. Op de site van de MRA-e kunt u de voortgang volgen van uw aanvraag.