Bouwen in Grote Driehoek

Schalkwijk heeft betaalbare woningen nodig

In 2021 heeft de gemeente onderzocht hoeveel en wat voor een woningen er nodig zijn in Schalkwijk. Er zijn vooral woningen met een lage koopprijs en lage huur voor starters nodig, maar ook iets duurdere. Nu worden in Schalkwijk vooral dure woningen gebouwd.

Grote Driehoek maakt betaalbare woningen mogelijk

Ruimte om te bouwen in Grote Driehoek

Provincie Utrecht heeft gemeente Houten toestemming gegeven in Grote Driehoek maximaal 250 woningen te bouwen. Voorwaarde van de provincie is dat de woningen geld moeten opleveren. Met dat geld moet worden besteed aan projecten op het Eiland van Schalkwijk. Die projecten moeten de landbouw duurzamer maken. Het mogen ook projecten zijn die zorgen voor meer natuur, recreatie of een mooier landschap. De droom van Schalkwijk is een voorbeeld van zo’n project.

In Grote Driehoek kunnen een flink aantal woningen worden gebouw. Daardoor is het mogelijk daar ook betaalbare woningen te bouwen. Op andere plekken in Schalkwijk kan dat niet of heel beperkt. In het dorp is geen ruimte beschikbaar. Buiten het dorp gelden regels die de woningen duur maken. Grote Driehoek biedt de kans een variatie aan woningen te bouwen.

Een plan voor Grote Driehoek

Schalkwijkers en gemeente Houten maken samen een plan voor Grote Driehoek. De eerste stap was een enquête onder Schalkwijkers. Verschillende ateliers zijn het vervolg. Dan maken Schalkwijkers samen met een ontwerpteam een plan voor Grote Driehoek. Voor zomer 2023 beslist de gemeenteraad over de uitvoering van het plan.

De resultaten van het eerste atelier, de enquête en andere stukken over Grote Driehoek zijn onderaan deze pagina te downloaden.