23 maart: Landelijke Compostdag 2024

Gratis een zak compost afhalen. Dat kan zaterdag 23 maart, de Landelijke Compostdag, bij de milieustraat. Het is ons bedankje aan inwoners voor de goede manier waarop zij afval scheiden. Inwoners van Houten kunnen een zak compost afhalen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en zolang de voorraad strekt.

Beloning voor scheiden etensresten en tuinafval

Wethouder Wouter van den Berg deelt zaterdag om 8.30 uur de eerste compostzakken uit. ‘Met deze actie bedanken wij inwoners voor het goede scheiden van hun etensresten en tuinafval. Zij krijgen het ingezamelde bioafval terug in de vorm van compost.’
 

Compost en groene energie van bioafval

In gemeente Houten is vorig jaar bijna vijf miljoen kilogram bioafval ingezameld – ongeveer 95 kilogram per inwoner. Van de etensresten en het tuinafval (zoals snoeihout en takken) wordt biogas en compost gemaakt. Dat is beter voor het milieu dan afval verbranden. De verwerking tot biogas en compost zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart het kostbare grondstoffen. En het is ook nog eens een stuk goedkoper dan afval verbranden.

Het aanrechtbakje met composteerbare zakjes wordt goed gebruikt

Bijna alle inwoners met een groene kliko, hebben ook een aanrechtbakje. De bakjes met de composteerbare zakjes worden goed gebruikt! Omdat de inwoners hun etensresten zo goed scheiden, wordt er in Houten twintig procent meer bioafval ingezameld dan in vergelijkbare gemeenten. En de kwaliteit van het ingezamelde afval is ook nog eens goed. Er wordt in Houten maar weinig plastic en ander afval in de groene kliko’s aangetroffen. De aanrechtbakjes en composteerbare zakjes zijn voor inwoners van Houten ook gratis te verkrijgen op de milieustraat.

De milieustraat aan De Brug 9 is zaterdag geopend van 8.30 tot 16.00 uur.