BghU verstuurt aanslagen gemeentelijke belastingen

BghU verstuurt de komende maanden belastingaanslagen. Dat doet zij ook namens gemeente Houten. Aanslagen worden verstuurd per post en digitaal via Mijn Overheid, nooit via e-mail. U vindt alleen uw belastingaanslag in Mijn Overheid als u zelf heeft aangegeven dat u dit digitaal wilt ontvangen.

Wanneer kunt u de aanslag verwachten?

Een groot deel van de huurders van woningen ontvangt rond 20 januari 2024 de belastingaanslag. In de tweede helft van februari 2024 ontvangen de meeste eigenaren van woningen en huurders van woningen en/of bedrijfspanden hun belastingaanslag.

Mocht u op bovenstaande momenten geen aanslag hebben ontvangen dan ontvangt u deze later. BghU probeert zoveel mogelijk aanslagen in de eerste twee rondes te versturen, maar dat lukt niet altijd. Het hele jaar door – iedere laatste week van de maand – worden belastingaanslagen bezorgd.

Welke informatie vindt u op uw aanslag?

Op uw aanslag ziet u de verschillende belastingen uitgesplitst met daarachter de bedragen. Daarnaast vindt u een persoonlijke QR-code waarmee u gemakkelijk uw zaken kunt regelen. Zoals hoe u kunt betalen, bezwaar kunt maken of een afspraak kunt maken met een taxateur.

De indeling van de aanslag is veranderd. Op de voorzijde leest u een korte uitleg, met daarnaast het totaalbedrag van uw aanslag en ziet u de persoonlijke QR-code. Op de achterzijde vindt u een overzicht van de verschillende belastingen met de bedragen.

Heeft u een eigen woning, dan ziet u op de aanslag ook een WOZ-waarde. Die is bepaald door taxateurs van BghU. Zij analyseren de gegevens en huizenprijzen en aan de hand daarvan stellen zij de waarde vast. Meer uitleg hierover vindt u op bghu.nl.

Per 1-1-2024 heft de gemeente Houten geen hondenbelasting meer.

Mijn BghU

Heeft u na februari 2024 nog geen aanslag ontvangen, maar heeft u deze wel nodig voor de Belastingdienst? Voor uw aangifte inkomstenbelasting kunt u dan uw aanslag 2023 gebruiken. Deze aanslag kunt u inzien en downloaden op belastingen.bghu.nl.

Kwijtschelding gemeentelijke- en waterschapsbelastingen

Heeft u een minimuminkomen en geen of weinig vermogen? Dan kunt u misschien kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting.

Kwijtschelding wil zeggen dat u de belastingen niet hoeft te betalen. U kunt bijvoorbeeld kwijtschelding aanvragen voor de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, rioolrechten en waterschapsbelasting. Om vast te kunnen stellen of u kwijtschelding krijgt, vraagt de BghU gegevens over uw inkomen, banksaldo en vermogen.