Gemeente Houten partner in Energie Diensten Centrum

Voordeel voor huiseigenaren

Nederland wordt aardgasvrij. Ook de gemeente Houten. We stappen over op andere manieren om huizen en gebouwen duurzaam te verwarmen. Om woningeigenaren hierbij breder te ondersteunen is gemeente Houten partner geworden in het Energie Diensten Centrum (EDC). Dat is een initiatief van de provincie Utrecht.

Wat doet het EDC

In het EDC bundelen 21 Utrechtse gemeenten en de provincie hun krachten. Het EDC fungeert onder meer als penvoerder bij gezamenlijke inkoop, subsidieaanvragen en het afsluiten van contracten met marktpartijen. Ook het gezamenlijk inkopen van data, tools en (ICT-)systemen behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast worden in het EDC ervaring, informatie, tools, middelen en kennis gedeeld. Zo kunnen we met hetzelfde geld beter en meer inwoners helpen bij de verduurzaming van hun woningen.

Het EDC start met een isolatieproject. Dit project is met name bedoeld voor huiseigenaren met een kleine portemonnee en hoge energiekosten. Andere huiseigenaren kunnen hierop meeliften als het gaat om voordelen bij collectieve inkoop. Aan dit traject doen 11 gemeenten (waaronder Houten) en de provincie mee. Zij nemen gezamenlijk één organisatie in de arm die huiseigenaren de komende vier tot zes jaar helpt met isoleren. Gemeente Houten wil de uitvoering samen doen met de bestaande lokale inwonersinitiatieven, zoals EnergieRijk Houten. De aanbesteding voor die ene gezamenlijke organisatie is 4 februari 2024 gepubliceerd op TenderNed. Dat betekent dat inwoners in april/mei iets gaan merken van dit isolatieproject.

Partners in het EDC

Naast de gemeente Houten en de provincie Utrecht zijn ook de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Bunnik, De Ronde Venen, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist partner in het EDC.

Wilt u meer informatie over het EDC? Kijk dan op www.energiedienstencentrum.nl.