Gratis reizen met het openbaar vervoer

Bent u 66 jaar of ouder, woont u alleen en is uw inkomen maximaal 22.200 euro per jaar? Dan kunt u gebruik maken van een jaar lang gratis reizen met het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. Woont u samen en is uw beiden inkomen minder dan 30.200 euro per jaar? Dan komt u ook in aanmerking. U kunt dan gratis reizen na 09:00 uur ’s ochtends en in het weekend de hele dag.

Iedereen die met een inkomstenverklaring van de Belastingdienst kan aantonen dat hij/zij aan deze voorwaarden voldoet en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis OV-abonnement dat op hun persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen.

Aanmelden via www.gratisreizenouderen.nl

Op de website www.gratisreizenouderen.nl kan het gratis OV-abonnement worden aangevraagd. Hier staat uitgelegd welke stappen u moet nemen om het abonnement aan te vragen. Heeft u hulp nodig hebben bij het invullen van het aanvraagformulier, bijvoorbeeld met het downloaden van de inkomstenverklaring bij de Belastingdienst, dan kunt u contact opnemen met telefoonnummer (0475) 77 21 89.

Gratis OV-abonnement uit 2023

Had u in 2023 al een gratis OV-abonnement voor ouderen met een krappe beurs? Dan kunt u begin 2024 een nieuw abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart laden. Hierover heeft u van de provincie een e-mail ontvangen.

Waar en wanneer reizen

Na het laden van het OV-abonnement, reist u tot en met 31 december 2024 gratis binnen de provincie Utrecht met buurtbus, flex-diensten, tram en bus van U-OV en Syntus Utrecht. Reizen kan doordeweeks na 09.00 uur en in het weekend de hele dag. Reizen met de trein en bij andere vervoerders is niet gratis. Ook buiten de provincie Utrecht betaalt u voor het OV.