Kunnen de voortuinen in uw straat groener?
Kijk eens goed naar de voortuinen in uw straat. Zijn al die kiezels, stenen en tegels wel echt nodig? Kunnen de voortuinen in uw straat een beetje meer groen gebruiken? Ga dan samen met uw buren aan de slag. De gemeente Houten ondersteunt u daarbij.
Samen voor meer groen in de buurt
Met uw buren op een zaterdag in mei aan de slag om elkaars voortuinen te vergroenen. Dat is het idee. Tegels eruit, planten erin! Samen bezig zijn werkt verbindend. De omgeving ziet er daarna mooier uit en vergroening zorgt voor meer koelte in warme zomers. Groenere tuinen trekken bovendien vogels, vlinders en bijen aan. Met uw buren iets om trots op te zijn.
De gemeente Houten helpt u
- Tegels en zand van voortuinen in één straat voeren we af;
- Elke voortuin krijgt een gratis startpakket met biologische planten en grond;
- Advies van tuincoach voor herinrichting en uitvoering op dag zelf.
Aanmelden
Vindt u dat uw straat wel een beetje groener kan? Trommel dan minimaal twee buren op en meldt u aan voor deze actie bij christel.postma@houten.nl. Ook voor vragen en meer informatie kunt u bij haar terecht. Laat bij aanmelding het volgende weten:
- om hoeveel voortuinen het gaat (minimaal 3);
- hoeveel m2 u en uw buren willen vergroenen;
- wat de standplaats van de tuinen is (zon/ halfschaduw / schaduw);
- met hoeveel vrijwilligers jullie zijn (minimaal 1 persoon per tuin);
motivatie waarom jullie meedoen aan deze actie. Dit telt mee bij overinschrijving.
Waarom groene tuinen?
Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer. Soms enorme hoosbuien en dan weer een lange periode van droogte. Heftige regenbuien kunnen tot wateroverlast leiden. Langdurige hitte leidt bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor jezelf, trekt veel soorten dieren aan én is ook nog eens goed voor het klimaat. In een groene tuin kan het regenwater weer goed in de bodem zakken, riolen worden minder belast, groen geeft schaduw en verkoeling tijdens een warme zomer, groen verbetert de luchtkwaliteit, het is goed voor onze eigen gezondheid en het vergroot het leefgebied van veel soorten vogels, insecten en andere (bodem)dieren. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Alle kleine beetjes helpen al.